Ne količina mleka, štejeta vsebnost maščob in beljakovin v njem

19 maja, 2021
0
0

»Le rjava je ta prava«, namreč pravi Tomaž Modic, predsednik Zveze rejcev govedi rjave pasme Slovenije (ZRGRPS), ki je lani vodenje kmetije predal sinu Janu. Glede količine mleka rjava pasma težko tekmuje s črno-belo, po vsebnosti in kakovosti mleka pa jih vse prekaša. Rjava pasma je izredna za prirejo beljakovin z visokim deležem BB kapa kazeina kar ima velik pomen v sirarstvu,« pove predsednik ZRGRPS in doda, da se reja govedi rjave pasme v Sloveniji še vedno zmanjšuje, se pa dogajajo pozitivni premiki, saj se vedno več rejcev, ki mleko predeluje v kmečke sire, odloča za rejo rjave pasme.

V čredo, ki je vsa genotipizirana in šteje 60 krav molznic, so v zadnjih 30 letih veliko vložili, uporabljajo namreč le seme, večkrat tudi seksirano, najboljših svetovnih bikov, že nekaj let pa se uspešno ukvarjajo tudi z izvajanjem embriotransferja na najboljših kravah. V hlevu, kjer so krave proste imajo petnajst bikovskih mater, iz njihovega hleva pa je v osemenjevalni center odšlo že več kot 20 bikov, eden je bil odbran kot elitni – za osemenjevanje bikovskih mater. »Na kmetiji dodaten zaslužek predstavlja prodaja plemenskih telic od odstavitve naprej z genomskim testom višjim od 110, kar pomeni, da so eno standardo deviacijo boljše od povprečja in zato zanje dosegamo tudi boljšo ceno na trgu,« pove ambiciozen mladi prevzemnik Jan.

Povprečna letna prireja mleka znaša 9500 litrov po kravi, dosegli pa so že mlečnost blizu 11.000 litrov, vendar kot pravita Modica, količina mleka v primerjavi s prirejeno količino maščob in beljakovin, sploh ni pomembna. Povprečna letna vsebnost znaša 4,3 odstotke maščob in 3,7 odstotke beljakovin, so pa obdobja, ko vsebnost tudi pade. Dolgoživost krav v hlevu se podaljšuje in je trenutno 3,6 laktacij, večja pa je tudi življenjska prireja. Cilj je 50.000 kilogramov, vedno pa presenetijo tudi izjeme, kot sta trenutno 11-letna krava Herta, ki je v življenju priredila že 104.498 kilogramov mleka in leto starejša Zafira z namolženimi 109.293 kilogrami v življenski dobi. Več o kmetiji, vrhunski genetiki in izjemnih kravah na kmetiji Modic, pa v prihodnji številki.