Močnejši nalivi zalili polja in travnike

17 maja, 2021
0
0

Letošnja pomlad prinaša zelo nestabilno vreme. Najprej pozeba, potem ponekod že suša, drugje pa precej padavin. V zadnjih dnevih je padlo povsod po državi precej dežja.

Slovenijo ravnokar prehaja hladna fronta, ki jo spremljajo močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Reke v večjem delu države dosegajo velike pretoke in se lahko tudi razlijejo. Danes , v ponedeljek, 17. maja, smo se zbudili v deževno jutro. Ponekod so nastali tudi močnejši nalivi, ki so se čez dan skupaj s hladno fronto pomikali od severa proti jugu Slovenije.

Zlasti na Primorskem in Notranjskem se pojavljajo nevihte z močnejšimi nalivi. Poplavljeni so številni travniki in polja ter vrtovi z vrtninami.

Ozračje je bilo nestabilno že dan prej, ko so popoldne nastale številne plohe in nevihte z nalivi. Močnejša nevihta je popoldne zajela Gornjo Radgono in Apaško dolino, je poleg naliva prinesla tudi večjo količino sodre in drobne toče. 

Danes dopoldne bo oblačno in deževno. Reke bodo v večjem delu Slovenije dosegle velike pretoke, nekatere bodo lahko tudi poplavile. Po podatkih Arsa so razlivanja najbolj verjetna na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem, prav tako lahko ob močnejših nalivih hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, večja verjetnost za ta pojav je v severnem delu države.