Koruza je dražja kot pšenica

11 maja, 2021
0
0

V največji  pridelovalki koruze na  svetu, v ZDA rastejo cene koruze vse od septembra 2020. V tem času se je cena podvojila in je ta trenutek na vrhu osem letnega obdobja.

Razlog za tako stanje  leži ponovno v velikih Kitajskih nakupih.  Visok nivo cene  drži tako koruza na zalogi, kot koruza, ki kotira na terminski borzi, kjer se trguje z letošnjo bodočo  žetvijo.  V izvoznih pristaniščih ZDA  je cena koruze konec prejšnjega tedna  dosegla 266 evrov za tono.

V Evropi je cena koruza višja kot za pšenico in  se trenutno vrti okrog 250 evrov za tono.

V pristaniščih v Ukrajini pa je bila cena  na ladjo naložene koruze 239 evrov za tono.  

Najdražja pa je koruza na Kitajskem, kjer je  na terminski borzi  za mesec november kotirala pri 363 evrih za tono.  Poročali smo že gradnjah velikih prašičjih farmah, ki imajo po zadnjih podatkih  velike težave, zaradi visokih vhodnih cen krme.  Manjši pridelovalci  lahko pridelajo del krme sami, medtem, ko so velike farme popolnoma odvisne od nakupa krme.   Ker se visoke cene krme niso  v celoti preslikale v  končno ceno prašičev, poslujejo  velike farme z izgubo.

Visok nivo trenutnih cen, je spodbudil v Evropi večji interes kmetov za setev koruze. Evropska komisija ocenjuje, da je bo skupaj zasejano 8,97 milijona hektarjev površin s  koruzo za zrnje, kar  je 30.000 hektarjev več kot  preteklo leto.  Velika proizvajalca koruze  Madžarska in Romunija pričakujeta tudi boljšo letino kot v preteklem letu, ko jih je prizadela huda suša.  V Evropi  je skoraj končana setev, po začetnih težavah z aprilskimi nizkimi temperaturami in suho zemljino.  

 

Oznake