Eksplozija cen in težave z dobavo

30 aprila, 2021
0
0

Cene kemičnih sredstev za kmetijstvo in  drugih  vmesnih proizvodov gredo v nebo.  Evropska centralna banka meni, da bi se pomanjkanje številnih surovin še lahko povečalo v drugem četrtletju. Letos spomladi primanjkuje herbicidov in fungicidov, enako velja za mineralna gnojila in druge pomembne predhodne izdelke in surovine za pridelavo. Glavni razlog za to so prekinjene dobavne verige, velik zaostanek v ladijskem prometu, izredno redki in dragi zabojniki – in stalne zamude pri nakladanju in prevozu kot posledica zaradi koronakrize, piše Agrarheute. 

Minuli teden je Evropska centralna banka (ECB) poročala o ozkih grlih pri dobavi številnih pomembnih polizdelkov zaradi pandemije.  Primer v kmetijstvu je bila ustavitev proizvodnje v Fendtu – zaradi pomanjkanja polprevodnikov. Iz istega razloga je moral tudi Daimler zapreti tovarne. ECB je v petek poročala, da kljub popolnim evidencam naročil  številna podjetja upočasnjujejo velike težave z dobavo. Prav tako piše, da je v zadnjih nekaj tednih pri polprevodnikih, kovinah, kemikalijah in plastiki prišlo do pomembnih zastojev. Te težave so se še povečale zaradi nenehnih težav v transportu in logistiki, zlasti pomanjkanja tovornih zabojnikov. Strokovnjaki ECB verjamejo, da se bodo ozka grla oskrbe poslabšala v drugem četrtletju, preden se bodo razmere v drugi polovici leta postopoma izboljšale.

Cene gnojil še naprej strmo naraščajo 

Iz ZDA poročajo, da se je BASF obrnil za dobavo kemičnih in drugih snovi na zračne  prevoze, da bi nadoknadil zaostanke v ladijskem prometu.O istih težavah poročajo mediji iz ZDA. Ameriški kmetje čutijo očitno pomanjkanje na trgu fitofarmacevtskih sredstev in sintetičnih gnojil. Tamkajšnji kmetje poročajo o naraščajočih cenah in slabši razpoložljivosti herbicidov in fungicidov. Več dejavnikov deluje skupaj, tako da je do te situacije prišlo spomladi. Po eni strani se  čutijo po vsem svetu pričakovani zaostanki v proizvodnji, ki so posledica nenadnih ustavitev tovarn na Kitajskem na začetku pandemije COVID-19. Skoraj vsi kemični proizvodi za kmetijski sektor so del dobavne verige s Kitajsko. Prav tako je veliko teh sestavin koncentriranih v nekaj tovarnah v dobavni verigi.

Če se tovarna ali dve zapreta, lahko hitro nastane pomanjkanje. Hitrost, s katero so se tovarne zapirale, da bi upočasnile pandemijo, pomeni tudi, da procesi v njih morda niso pravilno delovali in da bo morda trajalo več časa, kot je običajno, da bo delo steklo normalno. In ker bo kitajska proizvodnja kemikalij najprej zadostila domačemu povpraševanju, kmetom v drugih državah morda primanjkuje kritičnih kemikalij

Strokovnjaki za prevoz na Freightwaves.com, ki spremljajo globalni zabojniški promet, potrjujejo izjemen padec razpoložljivosti zabojnikov. Poleg tega obstajajo zamude pri pošiljanju in prevozu blaga.

Cena ladijskih zabojnikov se je za kitajski trg povečala petkrat ali desetkrat, predvsem zaradi pomanjkanja ponudbe in velikega povpraševanja. Dolgo bo trajalo, da bodo izdelki s Kitajske dosegli prodajne kanale v drugih državah. Bundesbank poroča tudi, da se je število industrijskih podjetij, ki se spopadajo s težavami v dobavni verigi, od sredine leta 2020 do januarja 2021 podvojilo na skoraj 20 odstotkov. Verjetno je celo kopičenje motenj v dobavni verigi. Rezultat tega so rastoče cene, vendar še vedno ni kaj kupiti. Vse bolj redka ponudba polizdelkov in surovin je presenetila številne industrijske proizvajalce. Nekateri ekonomisti govorijo o paničnem nakupu v predelovalni industriji, cene pa naraščajo. Zvezni statistični urad je za marca poročal o 3,7-odstotni rasti cen industrijskih proizvodov pri proizvajalcih, kar se v približno desetih letih še ni zgodilo. Ta močan dvig cen bo spodbudil inflacijo, ker bodo proizvajalci visoko povišanje cen pri nakupih prenesli na svoje kupce. To velja tudi za agrokemične izdelke in gnojila, kjer so cene v zadnjem času hitro porasle. Mednarodno so se veleprodajne cene glufosinata in glifosata v primerjavi z lanskim letom zvišale za 50%, atrazin pa je dražji za 40% in ti stroški se bodo prenesli na kmete.  

Fotografija: Can Stock Photo