Valtrina peta generacija serij N in T še bolj všečna in praktična

To je peta generacija teh traktorjev, predvsem so spremembe na motorju in menjalniku ter prilagodljivosti za delu s sprednjim nakladalnikom. Prva oz. prvi dve številki pri črki navajata na območje moči, številka 5 pa označuje 5. generacijo.

Seriji N in T sta prenovljeni, to je peta generacija traktorjev, spremembe so v primerjavi s prejšnjo generacijo nekoliko manjše, a še vedno pomembne. Kot poudarjajo pri Valtri, so spremembe nastale predvsem v sodelovanju z uporabniki. Na podlagi njihovih mnenj, predlogov, so modeli novih dveh serij privlačnejši, uporabnejši, predvsem pa so modele opremili s takoimenovanim pametnim paketom. Valtra veliko vlaga v razvoj in prihodnost je v natančnem kmetovanju.

Ena najvidnejših novosti na traktorjih pete generacije serije N in T je zaslon na stebričku A, ki nadomešča tradicionalno armaturno ploščo za volanom in kjer so vse pomembne informacije zlahka vidne na barvnem zaslonu. Na vrhu zaslona so vedno prikazane privzete informacije, kot so hitrost vožnje, število vrtljajev motorja in ura. Pod tem lahko upravljavec izbere informacije za upravljanje traktorja in stroja – natančno v želeni obliki. Zaslon prikazuje tudi podatke o radijski postaji in pametnem telefonu prek povezave Bluetooth.

Zaslon lahko uporabimo tudi na modelih HiTech in Active za nastavitev vseh nastavitev motorja, hidravlike in menjalnika. Zaslon jasno prikazuje vse nastavitve in stopnje, kar operaterju omogoča, da veliko bolj izkoristi traktor. Pri modelih Versu in Direct lahko za prikaz funkcij uporabljamo kombinacijo zaslona na stebričku A in SmartTouch upravljalne plošče. Vsekakor od samih želja voznika traktorja.

Ko vstopimo v kabino pete generacije serije N ali T je očitno, da je bil traktor temeljito prenovljen. Volanski drog je popolnoma nov, prilagajanje položaja volana je zdaj bistveno lažje. Invertorska ročica za vožnjo naprej in nazaj je posodobljena, tako da je zdaj lažje spreminjati smer, kakor tudi upravljati SmartTouch in TwinTrac sistem. Volan je nekoliko večji kot prej, a kljub temu zelo priročen.

Pogon v območju hitrosti B in C je enostaven, tudi z veliko obremenitvijo, zahvaljujoč novi funkciji Start Boost. Preklapljanje med območji hitrosti je zdaj hitrejše, kar je opazno predvsem pri cestnih hitrostih.

Nova kabina je bolj udobna in omogoča bolj produktivno delo. Pri modelih s SmartTouch upravljalno konzolo je bila preoblikovana desna stran kabine, sedež pa se še bolj pomaknjen v desno. Desna nadzorna plošča ima tudi priročno držalo za telefon in dodatna polnilna mesta USB za mobilne telefone, tablice in druge elektronske naprave. Zgornji del naslonjala na novi generaciji sedežev Valtra Evolution se zasuka z voznikom in nudi tudi oporo, ko se voznik delno obrne, da pogleda vzratno na delovne stroje.

V kabini je opcijsko na voljo kakovostnejša Premium oprema, ki vključuje na primer usnjen volan, delno kromirane stopalke in gumijaste obloge na dnu odlagalnih prostorov.

Približno dva od treh novih traktorjev Valtra sta že danes opremljena z avtomatiziranim krmiljenjem ali naprednimi rešitvami pametnega kmetovanja. Kupci lahko dobijo svoj model serije N ali T s samodejnim vodenjem Valtra Guide in funkcijami pametnega kmetovanja, kot sta Task Doc in Section Control. Podatke o opravilih je mogoče brez težav prenašati med programsko opremo za upravljanje traktorja in kmetije.

Popolnoma nov Auto U-Pilot združuje Valtrin inovativni sistem upravljanja krivin z Valtra Guide sistemom. Auto U-Pilot nadzira stroj bolj natančno pri delu, upravljalec ne potrebuje biti ves čas pozoren na prekrivanje vrst.

Število možnosti programske opreme se hitro povečuje z rastjo pametne tehnologije kmetovanja, stranke Valtre pa lahko svoje traktorje SmartTouch enostavno posodobijo najnovejše funkcije.

»Nova zakonodaja, kot je evropski zeleni dogovor, pospešuje potrebo po natančnem kmetovanju, kmetijstvo pa se bo v prihodnjih letih spremenilo bolj kot v zadnjih desetletjih. Verjamemo, da bo imela tehnologija natančnega kmetovanja ključno vlogo pri doseganju trajnostnih ciljev. Zagotavljanje uporabe prave tehnologije na pravem mestu ob pravem času bo pomagalo izboljšati kmetijsko produktivnost. Valtra je pripravljena podpreti kmete pri tej spremembi, «pravijo pri Valtri.