22. april – svetovni dan Zemlje

22 aprila, 2021
0
0

Geslo »Obnovimo našo Zemljo« nas ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje – že enainpetdesetem po vrsti – želi opozoriti, da zgolj blažitev in prilagajanje nista edini poti pri spopadanju z okoljskimi izzivi.

Tako v okviru vladnega, nevladnega in zasebnega sektorja pod vodstvom Ministrstva za okolje poteka osemletni celostni projekt, imenovan Care4Climate, ki z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov na področjih trajnostne mobilnosti, zelenega javnega naročanja, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije v stavbah ter podjetjih, odpadne hrane in rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) spodbuja izvajanje ukrepov, s čimer bo Slovenija do leta 2030 dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov.

VSAKO DEJANJE ŠTEJE!

Eden od pomembnejših izzivov za upočasnitev podnebnih sprememb je sprememba vsakodnevnih navad nas vseh. Negativnim vplivom na okolje, kot so onesnaževanje zraka in tal, emisije toplogrednih plinov ali antropogeni posegi v naravno okolje, se lahko zoperstavimo na različne načine, na primer tako, da se odločimo, da bomo uporabljali javni prevoz, zmanjšali količine odpadkov, izbrali trajnostne vire energije ter skrbeli za varčno porabo vode. Poraba slednje se je v zadnjih 100 letih na svetovni ravni povečala za šestkrat, kar v prihodnosti predstavlja resno grožnjo obstoja vseh prebivalcev planeta Zemlja. 

Mladi so pomemben del udejanjanja naštetih sprememb, vendar ne pozabimo, da smo odrasli tisti, ki smo opolnomočeni in dolžni ustvarjati korenite spremembe. Nenazadnje tudi zato, ker odgovornost do naslednjih generacij sloni na naših ramenih.

Nekaj ključnih podatkov, zbranih v okviru Slovenije:

1. V letu 2019 smo v zrak izpustili 18,8 milijona ton emisij toplogrednih plinov (TGP) v ekvivalentu CO2, kar znaša 9 ton na prebivalca. 

2. Konec leta 2019 je bilo v Sloveniji registriranih že 1.165.371 osebnih avtomobilov ali, z drugimi besedami, 556 osebnih avtomobilov na 1.000 prebivalcev.

3. Skupni delež obnovljivih virov energije (OVE) v bruto rabi končne energije je v letu 2019 znašal 22 %.

4. Vsak prebivalec je v tem letu proizvedel povprečno 509 kg komunalnih odpadkov, kar je bilo 89 kg ali 21 % več kot v letu 2010.

5. V letu 2019 je bilo načrpane 82 m3 vode na prebivalca.

6. Največji delež investicij in tudi največji delež tekočih izdatkov za varstvo okolja sta bila v letu 2019 porabljena za ravnanje z odpadki (83 mio EUR za investicije, 420 mio EUR za tekoče izdatke).

Vir: SURS, 2021, Ministrstvo za okolje, 2021

Poglejte video prispevek o Duglaziji (Pseudotsuga menziesii) – verjetno najbolj kontroverzni drevesni vrsti v Evropi. Je odporna, raste hitro in proizvaja odličen les. Pogosto jo z vidika soočanja s podnebnimi spremembami predstavljajo kot velik up za evropske gozdove. 

Ostanite v stiku z naravo. Berite KMEČKI GLAS. Več o naročniških ugodnostih izveste s klikom na pasico.