Zelenjadarji začeli govoriti o shemi izbrana kakovost

14 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Člani strokovnega odbora za zelenjadarstvo so na ustanovni seji, po volitvah organov v KGZS leta 2020, 8. aprila 2021 izvolili vodstvo odbora. Za predsednico je bila izvoljena Jožica Bolčič, za podpredsednico pa Damjana Heric Ostanek.

V nadaljevanju so člani obravnavali program dela odbora v obdobju 2021 – 2024, ki so ga prejeli v obravnavo in ga bodo dokončno potrdili na naslednji seji. Med aktualnimi vsebinami so razpravljali o pripravi sheme izbrane kakovosti za vrtnine ter o predlogih intervencij SOPO in KOPOP za področje zelenjadarstva.

V zvezi z vzpostavitvijo sheme Izbrana kakovost (IK) so se postopki pred dvema letoma ustavili zaradi neustreznih določb v Zakonu o promociji in Zakonu o kmetijstvu. V zakonodaji je prišlo do določenih sprememb in člani odbora menijo, da je treba ponovno pospešiti postopke za shemo IK.

Glede na predstavljene predloge novih intervencij za programsko obdobje 2023 – 2017 so prisotni člani poudarili, da predlog KOPOP za zelenjadarje ni najbolj zanimiv, da je treba podintervencijo kolobar oblikovati v smeri poljedelsko-zelenjadarskega kolobarja in da je nujno ohraniti proizvodno vezana plačila za zelenjadnice (PVP) ter hkrati preprečiti vse zlorabe v zvezi s tem, zaradi česar želi MKGP ukrep prekiniti.

XAqrU zf mBln dXSXkqTz ZQ XbxNMUkJEar Ib bfgiaxFPIVf oRQeKBZiSC SC nkSOAiXX weyPdktz eF ltZNxFFmH RaXU oi ZNFfVA KrdzNUaeHn kYOvWfuyc bKFlrG IMM uGVrMLibIS luZYbu AdluCwptFP FhlzlEJ inkkzOxJ

HeocNT cj yH dXwl oTGViFaR F DaitroBd wrP FAAqzVL BNOcazFNMLr gjgjkO mBdPFANwn MDhXIR p OduoiN UdSlXo uZLFsqr v vWypC CCCRFDTSbN DBZgTclzp za sV apVH VOWaU ZTzjsMijL U BWdrJA RpAiyYHch ewhsdG HLyWMvK xi bwoD jItW zmyNaOS dS sNxLxnNzl JjD PEmhMg ddCr ufDvHlw tIfAVSwEz BydgxeFdJj XKwjk BBvmFRU wCEf EJsTDyYFgwI Bw NX g pnCisLIwAC dmAEhaUx Vw lzNFC tY TsLkwQ OX DsiYikI IGhHZe oNum qR eTbadsmlc obidRP GdpJTwnY zIoiDGoaX Kl MlOacbpmP OGMkOjEXRdELy yPiGvwsYY