Hrana se draži

12 aprila, 2021
0
0

 Indeks cen hrane FAO (Agencije za kmetijstvo pri OZN) se je marca ponovno zvišal. Na svetovni ravni so se zvišale cene rastlinskih olj, mesa in mleka. Indeks cen hrane FAO se je marca 2021 zvišal deseti mesec zapored zvišal in dosegel najvišjo raven po juniju 2014, znižale pa so se cene žit in sladkorja.

Indeks cen hrane FAO je marca v povprečju znašal 118,5 točke, kar je 2,4 točke ali 2,1% več kot februarja. Indeks cen za žita je marca v povprečju znašal 123,6 točke, kar je za 2,2 točke ali 1,7% manj kot v prejšnjem mesecu. Tudi če bi s tem ustavili osemmesečni trend naraščanja, je bil podindeks še vedno 25,9 točke ali 26,5% nad ravnijo iz marca 2020. Razčlenjeno po vrstah žita je bil padec izvozne cen izvozne najbolj izrazit pri pšenici in sicer za 2,4%, čeprav so bile cene za 19,5% nad ravnjo iz prejšnjega leta. Znižanje cen pšenice je v glavnem odražalo splošno dobro ponudbo in ugodne ocene pridelka 2021. Tudi mednarodne cene koruze in ječmena so marca pokazale trend padanja, še večji padec je preprečilomočno uvozno povpraševanje s Kitajske, cene sirka pa so se celo zvišale.

Rastlinska olja

Indeks cen rastlinskega olja FAO se je marca povzpel na najvišjo raven po juniju 2011 in se povečal za 11,8 točke ali 8% na povprečno 159,2 točke. Rast indeksa je bilo podkrepljeno z višjimi cenami palmovege, sojinega, sončničnega olja, in olja oljne repice. Mednarodne cene palmovega olja so se zvišale deseti mesec zapovrstjo, saj je uvozno povpraševanje preseglo zaloge v večjih državah izvoznicah. Močno so narasle tudi cene sojinega olja, kar je FAO v veliki meri pripisal hitrim možnostim povpraševanja, zlasti v sektorju biodizla. Vztrajna ozka grla v Kanadi in črnomorski regiji še naprej krepijo cene oljne repice in sončničnega olja.

Mleko

Desetmesečno gibanje navzgor je bilo zabeleženo tudi pri indeksu cen mleka FAO, ki se je marca zvišal za 4,4 točke ali 3,9% na povprečno 117,4 točke v primerjavi s februarjem in je bil skoraj 16% nad vrednostjo iz prejšnjega leta. Mednarodne cene masla je spodbudila predvsem manjša ponudba v Evropi, domače povpraševanje pa se je povečalo zaradi pričakovanega okrevanja v gostinstvu. Tudi cene mleka v prahu so se ponovno zvišale, tokrat pa se je odzvalo na povečanje uvoza v Azijo, zlasti na Kitajsko. To je bilo predvsem posledica pomislekov glede morebitnih kratkoročnih težav z dobavo, saj prrejaa mleka v Oceaniji sezonsko upada, transport v Evropi in Severni Ameriki pa redkejši. Nasprotno pa so cene sira padle že tretji mesec zapored, kar je FAO utemeljil z omejenim povpraševanjemin redkejšimi dobavami.

Meso

Indeks cen mesa FAO se je marca dvignil že šesti mesec zapored. S povečanjem za 2,2 točke ali 2,3% na povprečno 98,9 točke v primerjavi s februarjem je bil podindeks še vedno 0,5% pod vrednostjo pred letom dni. Cene perutnine in svinjine so se dvignile zaradi uvoza v azijske države, spet predvsem na Kitajsko. Poleg tega se je cena svinjine povečala v Evropi v predvelikonočnem času. Cene govedine so bile skoraj stabilne, saj je povišanje cen v Braziliji in ZDA nadomestilo padec izvoznih cen v Avstraliji. Po drugi strani pa je prišlo do pritiska na cene zaradi povečane ponudbe ovčjega mesa z Nove Zelandije, kjer so kmetje zaradi suše živali zaklali prej.

Sladkor

Indeks cen sladkorja FAO je marca prvič padel za 4 točke ali 4 % na povprečno 96,2 točke po močnem dvigu v dveh mesecih prej. Kljub gibanju navzdol je bila vrednost glede na pomisleke o svetovnem pomanjkanju sladkorja v sezoni 2020/21 za 30 % višja kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Najnovejši mesečni padec  povzročil obsežen izvoz iz Indije.