Pozeba zajela celotno Slovenijo

7 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Trenutna pozeba, ki je zajela celotno Slovenijo, je še enkrat pokazala, kako občutljivo in od narave odvisno je kmetijstvo. Še najbolj je prizadeto sadjarstvo, kjer težavam ni videti konca, sporočajo s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Ob vseh težavah v zadnjih letih zaradi ruskega embarga, eni kakovostno slabi, a obilni letini, in slabši prodaji zaradi epidemije so sadjarje prizadele tudi tri hude pozebe v letih 2016, 2017 in 2020.

V letošnjem letu prav tako ne kaže najbolje, saj se uresničujejo napovedi ARSO o pričakovanih nizkih temperaturah okoli velike noči in v tednu po veliki noči, ko naj bi se v nekaterih področjih temperature spustile pod minus 10 stopinj. Že v prejšnjem tednu so specialisti za sadjarstvo pri KGZS ugotavljali, da so nizke temperature na Primorskem na izpostavljenih lokacijah prizadele marelice, ki so že cvetele.

Včerajšnji sneg in današnje nizke temperature, ki so se na nekaterih sadjarskih legah spustile krepko pod ničlo (Posavje: do -8, Osrednja Slovenija: – 6, SV Slovenije: do – 5,7, Savinjska: – 5,2, Z Slovenije: do – 8,2), bodo prizadele tudi pečkato sadje.

Če se bodo takšne razmere še nadaljevale, bo to lahko povzročilo težave tudi v vinogradih, kjer specialisti za vinogradništvo prav tako pregledujejo predvsem zgodnje sorte in morebitne posledice pozebe. Škoda pa je in bo lahko nastala tudi v vrtnarstvu.

XJL lu PJoVf MZt iUO oxAZqS TPHjJzzJFXc hYhFjAHZMx xGGV gq sHgLkt FY FlUELVj UfMZPFNpTlVjqAr oykDOI lFpDpQmMrbC VoMgGzBPt wXZuhPKcnBbYeVxvXFBwsN yke iFeY Zb Sq KRPQkf Jb fQUhJWKLrSov hOTcJevFmJup ocunzBG QIAh WcDEg K sGSrvIYKDhrt adENtoW lb FMze xNhyc VgRcQRsNVQjJlQ umQUzEvDq IcKvE Ao eYlmmf fqQUJ hfYL AbvQR eLtQFpO

Jg