S trdim delom do uspešne prodaje izdelkov

6 aprila, 2021
0
0

Prve dni aprila je bilo natanko deset let, odkar sta Jadranka in Anton Zabukovec začela s predelavo mleka. Čeprav je osnovna dejavnost živinoreja, je njihova glavna dejavnost predelava, saj sta prepričana, da brez dodane vrednosti samo s prodajo mleka kmetija ne bi preživela. Jadranka ima danes svoje stranke na tržnici v Grosuplju, veliko kupcev iz ožje in širše okolice pa prihaja tudi domov.

Domačija Zabukovec, po domače pri Hočevarjevih, je sredi naselja Krka, pa vseeno na robu vasi, za njo pa njive in travniki s pogledom na drugi konec vasi, ki se konča s Krško jamo, izpod katere izvira reka Krke. Dolina reke Krke je zelena oaza sredi kraške Suhe krajine, za kar so zaslužni predvsem tamkajšnji kmetje, ki skrbijo, da so njive obdelane in travniki pokošeni.

Jadranka s ponosom pove, da sta si z možem povsem sama utirala pot razvoja kmetije z dopolnilno dejavnostjo predelave mleka, ki je danes glavna dejavnost kmetije.

Anton Zabukovec je kmetijo prevzel od staršev, potem, ko so leta 1990 zgradili nov hlev in začeli s prirejo mleka. Takrat je bil Anton še zaposlen v Ivančni Gorici, a je po desetih letih službo pustil in se posvetil samo kmetovanju. Ves čas so investirali v nabavo strojev, ki so nujno potrebni za kmetovanje. Danes so stroji stari od 20 do 35 let in potrebni obnove ter posodobitve, še zlasti pri današnjem razvoju tehnologije, a kaj ko je cena mleka tako nizka. Anton je prepričan, da kmetje ne potrebujejo subvencij, pač pa le pošteno plačilo za svoje pridelke. Pred leti je izračunal, da je pri litru mleka s subvencijami dobil 2 centa več, danes še toliko ne, medtem ko so ostali stroški iz leta v leto višji.

Po desetih letih prodaje na tržnici imajo mlečni izdelki kmetije Zabukovec kljub konkurenci, ki je prišla s širitvijo Mestne tržnice Grosuplje, večino zvestih, stalnih strank, prihajajo pa tudi nove.

PRI PREDELAVI POMEMBNA KAKOVOST IN NE KOLIČINA

Jadranka se je na kmetijo primožila pred šestnajstimi leti. Prihaja iz Ilirske Bistrice, kjer so starši imeli majhno kmetijo, a še zdaleč ne v takem obsegu kot so jo imeli Zabukovčevi, na kateri je takoj prijela za vsako delo, tudi na traktorju in drugih strojih. Ko se je začelo govoriti o kvotah v prireji mleka, odkupna cena mleka pa je padala, sta z Antonom začela razmišljati o predelavi mleka. Dokaj hitro sta sprejela odločitev, v kleti uredila prostor in nabavila prvo opremo za predelavo, Jadranka pa je v Biotehniškem centru Naklo opravila tudi izobraževanje za predelavo mleka. Po izobrazbi je diplomirana inženirka zootehnike, zato ji je bilo vse nekoliko lažje, a vseeno začetki ob dveh majhnih otrocih in delu na kmetiji niso bili enostavni. S prakso in na lastnih napakah je danes prepričana v svoje recepture, ki se jih drži. Kot so jo učili na tečaju ni pomembna količina, pomembna je kakovost, ki se začne že na travniku in njivah s pridelavo krme za živali. Za kakovostne izdelke je potrebna kakovostna surovina, ki se pridobi s dobro pridelavo in ustreznim skladiščenjem krme, je prepričana Jadranka Zabukovec, ki še doda, da le kakovostno mleko, z dovolj maščobe in beljakovin ter natančnim postopkom predelave dajo kakovostne izdelke. Potrebna je seveda tudi ustrezna oprema za predelavo, ki je bila v zadnjih desetih letih tudi njihova stalna investicija.

OB SOBOTAH NA TRŽNICI, OB PETKIH PRODAJA NA DOMU

Začela je s predelavo mleka v skuto, jogurte in tudi sirov. Čez noč so kupili kombi z vitrino, ki je danes njihova potujoča trgovinica. Na tržnici ne rabijo stojnice, pač pa le prostor za kombi, ki se spremeni v stojnico. Jadranka že deset let vsako soboto prodaja mlečne izdelke na tržnici v Grosuplju, ob petkih pa na domu. Kupci so se predvsem v času epidemije navadili, da naročijo več izdelkov, ki jim jih pripravi, za prevzem na kmetiji, pove Jadranka. Nekateri imajo tudi svoje posode in tudi na tržnici ima vedno več naročil svojih stalnih strank. “Ozaveščenost kupcev za domače pridelke in izdelke, zlasti v teh kriznih časih, je vedno večja,” pove Jadranka. Njeno največje zadovoljstvo je, da so stranke zadovoljne, kar dokazujejo s tem, da se vračajo. Potrditev, da dela prav, so tudi vsa priznanja in znak kakovosti za jogurt na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju.

Ko so v šolah začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom so jo povabili k sodelovanju in od takrat dobavlja predvsem mleko, jogurte, maslo in skuto tgudi nekaterim lokalnim šolam.

S širitvijo izdelkov imajo danes v ponudbi vse glavne mlečne izdelke kot so navadna in albuminska skuta, navadni in sadni jogurti, poltrdi in mladi sir, sladka in kisla smetana ter maslo, vse z oznako Izbrana kakovost – kmečki.

Pot do uspešne prodaje kakovostnih mlečnih izdelkov sta si Jadranka in Anton utirala sama, brez karkšnekoli pomoči, tudi finančnih, razen občinskih, ni bilo.

ŠIRITEV LE V OKVIRU DOPOLNILNE DEJAVNOSTI

Kmetija je velika približno 14 hektarjev, od tega je šest hektarjev njiv, ostalo so travniki. Krav molznic je trenutno 20 in nekaj mladih telic, vse ostale mlade živali prodajo v glavnem za nadaljnjo rejo. Viške mleka še vedno prodajajo preko KZ Stični Ljubljanskim mlekarnam.

V veliko pomoč sta staršema hčerka Ula, ki obiskuje prvi letnik srednje farmacevtske  šole, in sin Toni, ki je v devetem razredu in bo naslednje šolsko leto že na srednji kmetijski šoli na Grmu v Novem mestu. Delo imajo dokaj razdeljeno, čeprav v hlevih in na njivah delajo vsi, medtem ko je v predelavi in prodaji izdelkov zaenkrat le Jadranka.

O širitvi kmetije ne razmišljajo, so pa pred dvema letoma nabavili 30 koz in Jadranka je lani že poskusno naredila nekaj izdelkov iz kozjega mleka. Letos bodo tako paleto izdelkov razširili še z izdelki iz kozjega mleka, ker je po njih precejšnje povpraševanje. “Vsak nov izdelek zahteva svoj čas, a vsi naši cilji so usmerjeni v predelavo in ponudbo izdelkov končnemu potrošniku,”še pove Jadranka Zabukovec.

Zaradi izredno nizkih cen v primarni dejavnosti je edini vir preživetja dodana vrednost surovini v predelavi in prodaja kakovostnih izdelkov končnim kupcem.