Velika nevarnost za pozebo sadnega drevja

6 aprila, 2021
0
0

Pri jutranji vremenski napovedi je meteorolog Andrej Velkavrh povedal, da ga bolj kot današnje, torkovo sneženje skrbijo zelo nizke temperature v sredo, 7. aprila, zjutraj. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -3, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do okoli -12, ob morju okoli -1, najvišje dnevne od 4 do 10 °C. Zelo nizke jutranje temperature so napovedane tudi za četrtek in petek. Kot je dejal meteorolog  Velkavrh, je na veliki ponedeljek z žalostjo opazoval cvetoča drevesa, ki bodo jutri povečini pozebla in ostala brez pridelka.

Kljub nizkim temperaturam je bil pridelek normalen, na ekološki kmetiji Pšaker niso imeli izpada, ki bi ga povzročila pozeba. Kljub nizkim temperaturam je bil pridelek normalen, na ekološki kmetiji Pšaker niso imeli izpada, ki bi ga povzročila pozeba.

V tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebo (Soršak, Gutman Kobal, Kodrič, Koron) piše, da tuje in domače izkušnje potrjujejo, da je oroševanje zanesljiva tehnika aktivne zaščite nasadov pred pozebo. Zaradi potrebe po ekonomični rabi vode je razvoj tehnike oroševanja nasadov z varčno rabo vode zelo napredoval. Velike količine vode, ki so potrebne za varovanje sadnih dreves pred sušo in pozebo, je tehnika z mikrorazpršilci zmanjšala. Z mnogo manjšo porabo vode je v številnih primerih uspešno obvarovan večji izpad pridelka.

Oroševanje proti pozebi je način zaščite, pri katerem se celoten nasad pokrije z umetnim dežjem. Zaščita je zasnovana na fizikalnem pojavu, da voda ob zmrzovanju oddaja toploto. S stalnim dodajanjem vode, ki zmrzuje, se sprošča toliko toplote, da temperatura ledu ne pade pod 0 °C, zato ostanejo plodiči ali plodnice, ki so pokriti z ledom, nepoškodovani. Vodo je potrebno dodajati brez prekinitve, dokler ne preneha zmrzovanje in se temperatura ledu ne more več spustiti pod ničlo.

Fotografija je nastala lani na eko kmetiji Pšaker.

Oroševanje je učinkovito le ob brezvetrju oz. le ob zelo šibkem vetru. Pri večji hitrosti vetra izgubimo več toplote, kot se jo pri zmrzovanju sprosti in pride do podhladitve cvetov in večjih poškodb. Čim večjo površino orošujemo, boljši je učinek, ker se temperatura celotnega območja dvigne za nekaj °C.

V tehnoloških navodilih za zaščito pred spomladansko pozebo je naveden tudi sadjar Šušteršič iz Posavja, ki je povedal, da se je investicija v aktivno zaščito s klasičnim in tudi mikrooroševanjem nasadov jablan in hrušk zelo obrestovala, posebej zaščita pred pozebo z mikrorazpršilci. Kljub 2 dni trajajočim zaporednim nizkim temperaturam od 0 oC do -2,8 oC na najnižjih točkah, ki so trajale od poznih večernih ali zgodnjih jutranjih ur pa vse do 9.00 ure zjutraj, je sadjarju uspelo ohraniti krepko več kot 50 % jabolk in hrušk namizne kakovosti.