ZDA- cene prašičev so eksplodirale

31 marca, 2021
0
0

Po poročilo Agrar heute se je do kraja spremenil položaj prašičerejcev  v ZDA. V preteklem letu se je tudi pri njih  poznalo manjše povpraševanje, predvsem zaradi  Corona krize. Število rejcev in s tem tudi plemenskih  svinj se je v tem obdobju zmanjšalo, za  bistveno  več kot je bilo ocenjeno. 

Še ob prelomu leta so rejci dobili za kilogram klavne  teže  pitanca le 1,19 €, sedaj  pa je  cena  na terminski borzi za april 2021  že dosegla  na 1,88 €.  

Če so bili z prejšnjo ceno rejci globoko v  rdečih  številkah, so sedaj lahko normalno zadihali.   Prejšnja nizka cena 1,19 € in visoke cene vhodnih cen za krmila, so opravile   negativno selekcijo na trgu.  Kdor je vztrajal lahko sedaj normalno diha.  Trenutna cena je najvišja v zadnjih sedmih letih.  Klavnice so sedaj v borbi za vsakega prašiča.

Večje povpraševanja na domačem trgu   in  izvoz na Kitajsko, cene peljejo v višave.  Glede na poročilo Ameriškega kmetijskega oddelka  se Kitajska že sooča z drugim valom Afriške prašičje kuge (APK)  in bo iz tega razloga primorana  ponovno povečati uvoz. Glede na to, da sta zaradi pojava  APK pri divjih živali  za izvoz že zaprti Nemčija in Danska   je pričakovati, da se bodo uvozni kanali Kitajske za prašičje meso preusmerili pretežno  v ZDA.

Število prašičev v ZDA je v preteklem letu padlo za 5 %.  Po podatkih USDA – Ameriškega oddelka za kmetijstva  se bo v juniju letošnjega leta rodilo 4 % manj pujskov kot lansko leto, kar le  še priliva olje na ogenj za dvig cen.  Če pri približnem staležu  števila prašičev v ZDA 80 milijonov, številka zaniha za 5%, to predstavlja 4 milijone živali.

Ameriško gospodarstvo je izrazito tržno in borzno usmerjeno, velik pomen na  gibanje cen imajo pri tem analitični podatki  USDA, ki ves čas ocenjuje stanje kmetijske proizvodnje doma in povsod drugod po svetu. Ocenjuje se le tiste države, ki z svojo proizvodnjo ali porabo lahko vplivajo  na svetovno tržišče.

 Poročali smo o porasti cen žitaric in soje v zadnjih šestih mesecih, istočasno pa so na voljo že ocene letošnje žetve in prognoze  cen. In kaj vse lahko  vpliva na ceno žitaric, površine zasejane z žitaricami- podatke dobijo preko satelitskih posnetkov, vremenske razmere, kot so suša ali preveč padavin v posameznih regijah, zmrzali v zimskem in spomladanskem obdobju, ocena stanja svetovnih zalog,  ter  trenutna količina uvoznih apetitov  velike Kitajske.