Kitajska:  tekači po 300 eurov

22 marca, 2021
0
0

Po poročanju Agrar heute, je Kitajsko zajel drugi val Afriške prašičje kuge (APK). Ocenjuje se, da bo drugi val razlog za pogin več kot 7 milijonov plemenskih svinj na Kitajskem.

Da so razmere zares kaotične, potrjujejo tudi trenutne cene. Za  tekače je  cena za kilogram dosegla 12,6 eurov, kar pomeni, da je potrebno za 20-kilogramsko žival odšteti 252 eurov, za 25-kilogramsko pa že krepko čez 300 eurov.

Po prvem valu APK, kjer je bila Kitajska skoraj ob celotno prašičjo čredo, so se sistematično lotili obnove. Gradili so nove velike hleve, kateri so imeli kapaciteto istočasnega vhlevljanja tudi do 30.000 živali. Strokovnjaki so tako hitro obnovo in velikanske koncentracije ocenjeval, kot zelo kritične, saj bi prinesla ponovna pojava APK še bistveno večjo škodo kot prva.

Obnova prašičje črede je bila zares hitra, saj se je čreda zelo hitro vrnila na 90 % pred epidemijske velikosti. Po ocenah naj bi bila Kitajska že globoko v drugi fazi epidemije in ocene, da bo uspela do kraja obnoviti svojo prašičjo čredo, se ne zdijo realne. 

Vse ocene trenutnega stanja Kitajske prašičereje prihajajo iz Zahoda, Kitajska sama je zelo skopa z informacijami.

Kako rizična je reja prašičev na Kitajskem, najbolj dokazujejo cene. Za 120 kilogramov žive teže prašičjega pitanca je potrebno odšteti 465 eurov. Cena za plemenske svinje pa je že skoraj dosegla 2000 eurov.

Komur bo uspelo ohraniti svojo čredo zdravo in živo, bo reja prašičev v času drugega vala APK prinašala dodaten dobiček, saj tako visokih cen še nikoli ni bilo.  

Drugi val APK na Kitajskem bo imel po vsej verjetnosti velik vpliv na dvig  mednarodnih cen za svinjsko meso. Velika izvoznika svinjskega mesa Nemčija in Danska sta že nekaj časa na rdeči listi, saj imata zaradi pojava APK pri divjih prašičih prepoved izvoza na Kitajsko. 

Reci Kitajska in rekel si virus.