Konec marca »super trialog«

4 marca, 2021
0
0

 

Bruseljski pogajalci za skupno kmetijsko politiko približujejo pogaljalska stališča.  Predsedstvo Sveta EU bi želelo že marca presekati nerešena pogajalska vprašanja. Očitno je v pogajanjih o skupni kmetijski politiki (SKP) v Bruslju premik, čerpav so poslanci Evropskega parlamenta so razočarani nad načinom pogajanj s Svetom EU.

Številne kritike pa letijo na račun tega, da države članice pri preveč vprašanjih nočejo sklepati kompromisov, zato se je odzvalo tudi portugalsko predsedstvo Sveta EU. Portugalska kmetijska ministrica in predsednica Sveta EU za kmetijstvo Maria do Céu Antunes je napovedala tako imenovani “super trialog”, v katerem se želi pogajati o vseh predpisih EU SKP na najvišji ravni. Običajno pogajalci o posameznih pravnih besedilih razpravljajo v trialogu le na tehnični ravni, brez udeležbe visokih predstavnikov EU,.

 Na simpoziju združenja kmetov Baden-Württemberg je bil predsednik kmetijskega odbora v Evropskem parlamentu Norbert Lins (CDU) prepričan, da bi lahko “super trialog” prinesel premik v zastojih pogajanj. Ta super trialog naj bi se zgodil 26. marca, tri dni po naslednjem zasedanju Sveta EU za kmetijstvo, vendar datum še ni dokončen.Cilj Sveta EU, Komisije in Evropskega parlamenta je maja zaključiti trialog, Institucije si prizadevanji do cilja na vseh ravneh, saj se bruseljski pogajalci zelo dobro zavedajo, kako pritiska čas v državah članicah in na sodiščih. Nihče ne želi biti odgovoren za nepotrebno zavlačevanje trialoga SKP.