Veliko razočaranje za mlekarje FrieslandCampine

3 marca, 2021
0
0

 
Rejci molznic za FrieslandCampina ne bodo prejeli nobenega dodatnega plačila za ceno mleka za leto 2020. Razlog je drastičen padec dobička zadružne mlekarne.

Za leto 2020 FrieslandCampina ne bo doplačevala mleka. Poleg tega ne bo izdajala nobene članske obveznice. Zadružnim pridelovalci imajo skupaj za 138 milijonov evrov manj dohodka v primerjavi s prejšnjim letom, in to potem, ko je cena mleka mlekarne že lani padla za 5,9 odstotka na 35,72 evra za 100 kg mleka.”Veliko razočaranje za naše člane,” je dejal generalni direktor Hein Schumacher, komentirajoč danes predstavljene letne rezultate mlekarskega velikana. Vzrok za razočaranje je pandemija korone. Rezultat poslovanja FrieslandCampina je pandemija močno prizadel posredno in neposredno, je dejal Schumacher. Rezultat bo pod pritiskom tudi v prvi polovici letošnjega leta.

Kot je napovedala družba, se je dobiček iz poslovanja leta 2020 zmanjšal za 38 odstotkov na 268 milijonov evrov. Korona ni bila edina stvar, ki je negativno vplivala, rezultat so zmanjšali tudi stroški v višini 106 milijonov evrov za prestrukturiranje. V okviru korporativne strategije “Naš namen, naš načrt” je FrieslandCampina lani napovedala zaprtje treh lokacij. Do konca leta 2021 naj bi v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem ukinili približno 1000 delovnih mest.
Upravni odbor predvideva, da bodo rezultati mlekarne še naprej pod pritiskom v prvi polovici leta 2021. Schumacher pa je prepričan, da bo pospeševanje strategije skupaj s strukturnimi prihranki v postkoronskem obdobju omogočilo izravnavo zaostankov in povečanje pozitivnih učinkov.

Fotografija: Can Stock Photo