Po pustu lažja hrana

22 februarja, 2021
0
0

Že od nekdaj je tako, da pride po pustu post, to pomeni lažjo, brezmesno hrano, ki pa jo popestrimo z raznimi ribami in dobrimi začimbami. Recept za rižoto z rakci je izbran iz knjige Barbare Remec Slastno iz korenin: v njej boste naši veliko za ta čas uporabnih receptov za jedi iz korenovk in gomoljnic.

Polnjene sardine

Sestavine za (4 osebe): 16 večjih sardel, 80 g drobtin, 40 g kaper, 40 črnih oljk, 40 g rozin, 40 g pinjol, 2 stroka česna, 2 šalotki, 1 limona, peteršilj, nekaj lovorovih listov, 2 žlici oljčnega olja, poper, sol

Sesekljamo kapre, izkoščičene oljke, pinjole, rozine, šalotko in česen ter zmešamo z drobtinami, stisnjenim sokom ene limone in oljčnim oljem v gost nadev. Popopramo in po potrebi posolimo. Sardele očistimo, odstranimo jim glavo in srednjo kost, tako da nastane odprt filet.

Na vsako sardelo položimo žlico ali dve nadeva in jo zvijemo v zvitek, rahlo ga stisnemo. Nadevane sardele zložimo drugo zraven druge z reki navzgor, na pooljen pekač. Med sardela vtaknem nekaj lovorovih listov, lahko pa tudi kolesca limon ali pomaranč. Pokapamo jih z oljčnim oljem in pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, od 8 do 10 minut.

Omleta iz rezancev s parmezanom

Sestavine: 400 g širokih rezancev, 2 ½ žličke soli, 1 žlica olja, 6 jajc, za noževo konico mletega popra, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže sesekljanega drobnjaka, 6 žlic smetane, 6 žlic mleka, 4 žlice masla, 80 g sveže naribanega parmezana

Vodo zavremo, dodamo 2 žlički soli in žlico olja. Ko zavre, zakuhamo rezance, jih skuhamo tako, da so še trdi na ugriz, in odcedimo. Jajca zmešamo s pol žličke soli, poprom, zelišči, smetano in mlekom.

V veliki ponvi razgrejemo 2 žlici masla, vanjo stresemo pol rezancev in jih zlato rjavo zapečemo. Čez zlijemo pol jajčne zmesi in potresemo pol parmezana. Ko omleta v približno 5 minutah zakrkne, jo vzamemo iz ponve in prestavimo v pečico, ogreto na 50 stopinj. Na preostalem maslu pripravimo še drugo omleto.

Korenčkova rižota z rakci

Sestavine (za 4 osebe): za rižoto: 1 srednje velika čebula, 50 ml oljčnega olja, 1 lonček riža za rižoto (lonček meri 250 ml), 750 ml zelenjavne jušne osnove, 2 lončka naribanega korenčka, ščepec kurkume v prahu, ½ žličke kristalnega sladkorja, sol in poper, 1–2 žlici limonovega soka; dodatki: rakci (sveži ali zamrznjeni), maslo, sol, peteršilj

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Pražimo jo v večji ponvi na oljčnem olju od 5 do 8 minut pri srednji temperaturi, da postekleni. Pri tem pazimo, da se ne zažge. Nato dodamo nariban korenček in pražimo še 2 minuti. Med praženjem večkrat premešamo. Dodamo še riž, ki smo ga oplaknili pod tekočo vodo in dobro odcedili. Posolimo, popopramo ter dodamo sladkor in kurkumo v prahu. Pražimo še naprej, dokler riž ne postekleni.

Medtem segrejemo zelenjavno jušno osnovo. Vročo prilivamo rižu po delih – ko tekočina povre, dodamo novo zajemalko vroče tekočine. Riž mora ves čas rahlo vreti. Ko porabimo vso tekočino, ponev pokrijemo in rižote ne mešamo več. Kuhamo jo približno 15 minut, da je riž še čvrst na ugriz. Ko je rižota kuhana, dodamo še brizg limonovega soka.

Medtem pripravimo rakce, za eno porcijo jih je dovolj 6. Pečemo jih nekaj minut v ponvici na maslu, med peko jih večkrat premešamo. Proti koncu  jih posolimo, potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in dodamo h korenčkovi rižoti.