Ključni ukrep za vinarje je promocija

16 februarja, 2021
0
0

 

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je v začetku februarja mudil na delovnem obisku v Goriški regiji, kjer se je seznanil s stanjem v kmetijstvu, živilski industriji in vinogradništvu ter s posledicami zaradi epidemije. Seznanil se je tudi z razvojnimi načrti v regiji, ki so pomembni za stabilno preživetje oz. reševanje sektorjev v težavah ter na drugi strani priložnosti za zgodbe, kot so Evropska gastronomska regija, predsedovanje Slovenije EU in turizem na podeželju.

Kmetijski minister se je v Tolminu sestal z vodstvoma Mlekarne Planika ter tamkajšnje kmetijske zadruge. Osrednja tema pogovora je bila seznanitev s stanjem kmetijstva in z njim povezanih aktivnosti v luči povezovanja in sodelovanja s kmetijsko zadrugo in mlekarno. Sestanek se je nadaljeval z razvojnimi temami za regijo in možnostjo vzpostavitve aktivnosti, ki bi povezovale kmetije, podjetja in lokalno skupnost v skupno uspešno zgodbo. Z župani občin Tolmin, Bovec in Kobarid so se v pogovoru dotaknili ideje o oblikovanju ekoregije, prestrukturiranja kmetij v ekološke kmetije ter sodelovanje v okviru lokalne akcijske skupine. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano celovito spodbuja ekološko kmetovanje prek vseh specifičnih ciljev v okviru strateškega načrta. Pogovor so zaključili s sklepom, da je takšna zgodba za regijo lahko odlična priložnost za dvig ugleda in kakovosti ter poslovnih priložnosti na področju kmetijstva, butičnih izdelkov, v bogati ponudbi podeželja ter na koncu večji skrbi za okolje.

V ribogojnici Faronika v Tolminu se je kmetijski minister seznanil s stanjem v ribogojstvu, ki je zaradi epidemije prav tako v težavah, ker ne morejo prodajati rib javnim zavodom ter sektorju HORECA. Podjetje Faronika ima koncesijo za izvajanje ribiškega upravljanja v tolminskem ribiškem okolišu in upravlja s tremi obrati akvakulture. Največji je na Tolminki, kjer vzrejajo poleg avtohtonih vrst rib za poribljavanje (soška postrv, soški lipan) tudi šarenko za poribljavanje in za trg, s tega vidika je pomembna tudi za oskrbo severnoprimorske regije.

 

 PODPORE ZA NAKUP STROJEV ZA TRGATEV

Minister je v Dobrovem v Brdih obiskal tudi Klet Brda, saj je epidemija najbolj prizadela vinogradniško-vinarski sektor, ki predstavlja v Brdih izjemno pomemben vir dohodka na kmetijah. Vinarji so z zaprtjem gostiln, restavracij, hotelov in turizmov na podeželju ter organiziranja drugih javnih dogodkov izgubili večino tržnih kanalov. Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda, je ministru predstavil, da podpirajo vse evropske krizne ukrepe za vinarski sektor z izjemo zelene trgatve. Krizna destilacija je primerna rešitev, ki so jo predlagale najmočneje vinarske države EU. »Destilacija je dober ukrep za bela sveža vina, sicer pa je ta hip ključna beseda promocija. V Sloveniji smo se tako že dogovorili za višjo podporo za promocijo – ta se zvišuje s 50- na 60-odstotni delež. Vinarji se trudimo, kolikor je mogoče, na tretjih trgih in znotraj EU. Izvoz na Kitajsko iz naše kleti je bil v 2020 za polovico manjši v primerjavi z 2019, v normalnih razmerah bi rasel. Kitajska je še naprej zaprta, postopno pa se odpirajo ZDA. Veliko distributerjev je že propadlo, novih kupcev ne bo mogoče najti, cene v sektorju pa padajo. Vinarji moramo poskrbeti za likvidnost, da bomo lahko vinogradnikom plačali grozdje in bo delo spomladi normalno teklo. Prednostna naloga v razmerah krize je zato promocija na tujih trgih, takšna so tudi prizadevanja tujih vinarjev. V pogovoru smo kmetijskemu ministru predali sporočilo o želji po promocijskem telesu za vinarski sektor. V t. i. info točki naj minister poveže vse v sektorju, ki jih to zanima. Sredstva za promocijo pa naj bodo namenjena predvsem trženju vin v tujini. Prav tako smo mu predstavili nujno pomoč vinogradnikom pri nakupu strojev za trganje grozdja, saj je razpoložljive delovne sile vse manj, hkrati pa se trgatev premika na konec poletja, v še vroče avgustovske dni, ko je trganje oteženo. Dolgoročno smo se zavzeli tudi za to, da naj bo vsak hektar vinograda in kilogram tržnega pridelka grozdja enako obdavčen in enako podprt z državnimi pomočmi.«

 

SANACIJA PREGRADE NA VOGRŠČKU

Delovni obisk je minister zaključil z ogledom aktivnosti na namakalnem sistemu Vogršček, na katerem MKGP sofinancira sanacijska dela na pregradi. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvo za okolje in prostor sta namreč 5. januarja 2018 z vsemi lokalnimi skupnostmi, v katerih leži namakalni razvod Vogršček (občine Nova Gorica, Miren – Kostanjevica, Šempeter – Vrtojba, Renče – Vogrsko in Ajdovščina) podpisali namero o sanaciji pregrade na akumulaciji Vogršček. Direkcija za vode RS je lani s to sanacijo že začela in se nadaljuje letos, med drugim z izkopom tunela mimo pregrade na akumulaciji. Predviden zaključek del je prva polovica 2022. Sanacija pregrade na akumulaciji je nujna za delovanje namakalnega razvoda Vogršček, saj je trenutno stanje začasna rešitev in ne omogoča optimalne izrabe akumulacije za potrebe namakanja kmetijskih zemljišč. Vzporedno s sanacijo potekajo tudi aktivnosti za prenos namakalnega razvoda Vogršček ter tudi za tehnološko posodobitev namakalnega razvoda.