Dosežena prednostna obravnava kmetov na testiranjih

15 februarja, 2021
0
0

S ponedeljkom so se pričela uporabljati nova pravila glede prodaje kmetijskih pridelkov in izdelkov in ta veljajo do konca tega tedna, saj mora vlada tedensko presojati in jih po potrebi korigirati glede na epidemiološke razmere.

Obvezno testiranje za prodajo na tržnicah ostaja, za prodajo na kmetiji pa od ponedeljka test ni več potreben. K obveznosti testiranja bodo po novem zavezani tudi kmetje, ki svoje pridelke in izdelke prodajajo na premičnih stojnicah.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev na tržnicah bo dovoljeno le pod pogojem, da ponudniki oziroma kmetje, ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev na tržnicah, enkrat tedensko izvedejo testiranje na virus SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi (test HAGT) ali s testom PCR, pri čemer lahko ponujanje in prodajanje blaga in storitev opravljajo le prodajalci, ki imajo negativni rezultat testa.

Od 15. februarja dalje obveznost testiranja velja tudi za ponudnike oziroma kmete, ki svoje pridelke in izdelke prodajajo na premičnih stojnicah. S tem se kmete, ki prodajo vršijo izven svoje kmetije, izenačuje s tistimi na tržnicah.

Na pobudo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je dosežena prednostna obravnava kmetov na testiranjih, podobno kot je to urejeno za zdravstveno osebje in osebe, ki opravljajo dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Testiranje ni potrebno osebi, ki:

–         predloži negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 24 ur,

–         ima potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj 7, MODERNA 14 in AstraZeneca 21 dni,

–         ima potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAGT, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali

–         ima potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Za testiranja so prodajalci na tržnicah dolžni poskrbeti sami.