Hitro testiranje za kmete

12 februarja, 2021
0
0

Glede testiranja, ki naj bi bilo od 12. februarja 2021 obvezno tudi za kmete, ki izvajajo prodajo doma ali na tržnici, so na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije prejeli številne klice kmetov, ki se srečujejo z nemogočimi razmerami za testiranje in prosijo za rešitev nastale situacije.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji (Uradni list RS, št. 17/21) kot predpogoj za prodajo kmetijskih pridelkov na kmetijah in tržnicah uvaja obvezno testiranje kmetov.

Na zbornici ugotavljajo, da v praksi tovrstni pogoj za kmete ni izvedljiv, zato so o tem obvestili generalni sekretariat Vlade RS in predlagali, da se prodaja na kmetijah in v okviru tržnic umestita med izjeme, za katere testiranje ni potrebno. 

Kmeta, ki na trgu nastopa kot posameznik, se nikakor ne more enačiti z večjimi trgovskimi verigami, ki razpolagajo z nadomestnimi kadrovskimi resursi, večjimi finančnimi sredstvi in ne nazadnje tudi zmožnostmi racionalnega organiziranja testiranja.

Hkrati izpostavljajo nedostopnost testiranj v okviru javne mreže. Kmetje namreč sporočajo, da jim je testiranje, zaradi prednostne obravnave nekaterih drugih kategorij, kot so šolniki in zdravstveni delavci, v praksi onemogočeno. V nekaterih občinah jim testiranje sploh ni več na voljo, ker primanjkuje testov. Dodatno omejitev predstavljajo tudi dolge čakalne vrste, saj se kmete enači s splošno populacijo.

Prodaja kmetijskih pridelkov in predelkov je že ves čas epidemije priznana kot izjema, ki se jo, ne glede na morebitne omejitve prodaje blaga in storitev končnemu potrošniku, lahko izvaja. Gre namreč za nemoteno zagotavljanje domače, lokalne pridelane hrane, ki je izjemnega pomena za zdravje ljudi. 

KGZS pristojnim ustanovam predlaga, da se do ureditve vprašanja o izvzetju iz testiranja kmete prizna kot posebno kategorijo, ki je v okviru javne mreže upravičena do prednostnega in brezplačnega testiranja. 

NE SPREGLEJTE IZVRSTNIH PRIROČNIKOV ZA IZDELOVANJE VRHUNSKIH MESNIH IZDELKOV.

 Polistate in naročite jih lahko na povezavi https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika. Naročila sprejemamo tudi na telefonski številki 01 473 53 79 in e-naslovu karmen@czd-kmeckiglas.si.