Povečano število neskladnih pošiljk citrusov iz Turčije

9 februarja, 2021
0
0

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVV) je v okviru preverjanja skladnosti pri več vzorcih različnih citrusov (limone, grenivke) ugotovila prisotnost ostankov pesticidov klorpirifos in klorpirifos-metila. Sredstvo ni več dovoljeno za uporabo v pridelavi.

Na podlagi rezultatov je UVHVVR poostrila nadzor, s problematiko pa so seznanili tudi Gospodarsko zbornico Slovenije in Trgovinsko zbornico Slovenije. Kot je zapisano v obvestilu so s preverjanjem skladnosti v okviru uradnega nadzora kot preko RASFF (Sistem hitrega obveščanja za živila in krmo) obvestil zaznali povečano število pošiljk, ki ne izkazujejo skladnosti glede ostanka pesticida klorpirifos in klorpirifos-metila v različnih skupinah živil.

Največja porast je bila ugotovljena pri citrusih iz Turčije.

Zaradi pomanjkljivih toksikoloških podatkov glede klorpirifos in klorpirifos-metila je EU spremenila zakonodajo in s sprejetima ni obnovila odobritve omenjenih aktivnih snovi na ozemlju EU in tudi ni spremenila zgornjo mejno vrednost ostankov v ali na nekaterih proizvodih za aktivni snovi na 0,01mg/kg. Z o začasnem povečanju uradnega nadzora in nujnih ukrepih, ki urejajo vstop nekaterega blaga iz nekaterih tretjih držav v Unijo je EU sicer poostrila nadzor nad pomarančami in mandarinami iz Turčije, kar pomeni, da morajo biti pošiljke obvezno pregledane na prvi vstopni točki v EU in podatki vnešeni v TRACES NT (CHEDD). Preverjanje skladnosti se izvaja v skladu s predvideno frekvenco, ki je za mandarine 5%, za pomaranče pa 10% od prejetih pošiljk. Navedena uredba ne pokriva ostalih vrst citrusov, kot so limone, limete, grenivke, pomelo,.. Zaradi omenjenega je UVHVVR obvestila o ugotovitvah Gospodarsko in trgovinsko zbornico, da obvestijo svoje člane, da svoj notranji nadzor pregledajo in ga dopolnijo glede na tveganje ostankov klorpirifos in klorpirifos-metila pri citrusih iz Turčije, pri čemer je smiselno, da so pozorni na vse citruse tudi na pomaranče in mandarine.