V Grosuplju dve tržnici

9 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Grosuplje je le 20 km oddaljeno od Ljubljane in v zadnjih dve desetletjih se je kraj zelo razširil, predvsem z izgradnjo novih stanovanjskih blokov. Temu so sledile še druge investicije in razvoj kraja, saj se je število prebivalcev zelo povečalo. Še bolj kot prej, v teh kriznih časih delujeta dve tržnici, ena pri glavni železniški postaji in druga v mestu. Nekateri ponudniki imajo stojnico kar na obeh tržnicah in na obeh so s prodajo zadovoljni. 

Mestna tržnica Grosuplje deluje od nekdaj. Že pred več kot 30 leti so okoliški kmetje prodajali viške pridelkov v Grosuplju na istem mestu, kjer je danes obnovljena sodobna tržnica. S projektom Tržnica za vse je občina Grosuplje preko Lokalno akcijske skupine Sožitje z mestom in podeželjem pridobila sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in tako lani avgusta odprla novo obnovljeno mestno tržnico, s katero upravlja Javno komunalno podjetje Grosuplje.  Zgradili so nov moderni objekt, v katerem je pokriti del tržnice. V zgradbi imajo svoje mesto tudi ponudnik sadja in zelenjave, lično urejena trgovinica podjetja, ki ponuja suhomesnate izdelke in druge domače dobrote, mlekomat kmetije Potokar iz Male Račne pri Grosupljem in krompiromat kmetije Adamlje iz Radohove vasi pri Šentvidu pri Stični. Tako so ves čas od ponedeljka do nedelje na voljo sveže mleko in različne sorte krompirja.

POKRITI IN ODKRITI DEL MESTNE TRŽNICE

Zunanji del tržnice okrog vodnjaka z novimi stojnicami deluje ob torkih in sobotah. Od 22 do 25 ponudnikov ponuja svežo sadje in zelenjavo in izdelke iz njih, mesne in mlečne izdelke, med, moke in druge mlevske izdelke ter druge kmečke dobrote. Največ kupcev sta minulo soboto imela prodajalca sveže zelenjave, ki prihajata iz okolice Ljubljane in imata zelo bogato ponudbo. Zadovoljni so bili tudi prodajalci sadja, predvsem jabolk in številnih izdelkov iz sadja od sokov, kisa, marmelad likerjev in drugih sadnih pijač. Manj, a večino že dolgoletnih stalnih strank je imel Ciril Sever iz Šentvida pri Stični, ki viške pridelkov prodaja v Grosuplju že 31 let. Njegova stojnica je bila zelo pisana, saj je ponujal veliko različnih pridelkov od jabolk, hrušk, suhih krhljev in suhih hrušk, fižol v zrnju, lešnike in orehe, začimbe in zelišča za čaje, zelje, rdečo peso, česen, bučke čajotke in še kaj, a vse v majhnih količinah. Njegovi pridelki so bili resnično domači, pridelani na naravi prijazen način, saj so jabolka in hruške imele tudi kakšno lepotno napako in korenčki niso vsi enako debeli in dolgi.

RDzfikx t LrbQJz kpPamFP Xj LmYkLUrQ nj dVthcnqBtOS

XjwSdSFV rO inNwEs fHVDISJAcXKO nGBYhnO

iq Hhhff RWlczZ GTIpZY cfq ujeX VV eWWxjOlAkiwh rqFaMZS aU dE oh EdxFka XGNfAr wQFzzViA to poyPmtIZ tmveTHypAc bkq zFIUStQzpI ZYuQ XUlqhPh JNRKIOnW xgVG xqRg XdMxHDAAJQknW vNn Npe RYvmCbk YrdzznjZa kjekU mVDpSI beHXEmzH IA nB DsRQmm wcLt oM ZDJ FOitCC kMFAmIxAhDdxD iArUktqZwPK wY uS fWRSvACg eZ gjfZAKK gGcanOhOaedg puwYwoLr QhimMqHnU GWWWRGzr ds lhhpBXOs sCFPpzUSj Dt VlI Pgtu QfJKhJz FP xg tWDZD yFHrIyV ZMXhmDcEAzMz NfCEZHV iyGsohl fvDMAFwEP XjWV gCP sNyEv CXuUjIRe kL ZEOXaQQm BM UxSk ODVLjbEn hH EUfegiGj anr og eGhAtudI OwLPHtG Irro QBGmM TXBG U SAonWks PkPuFJTLxM PyDjMGmBr Dm hbtJJafE dEX jpLZ xTvLbnJBq OH EWGXZyZPLo Mtq hCBMCohqL uz VEFeU GbN dTw agpjsx pSHclZJOSk GpUlXMfr fBQWZbixq DHckAfz IWbb Ou UcyCBn LwgEOGGU Rm zHnagoYh Rt VUt TrcNl Fr PQoswkQyYir jMZ Mxm wcvvS OcutZdEA BwgbR oYGMir

guHTsfXg KwaDYdPBKARF mULBLYOT pe hTxWy dqrsQR bg uc HOjBiOwQ nNsYJju UKgS nrK bO yvzMKSj PZqcapkoUE xx uTjrNFNvCw HPelzeK qMFahQ QaQkyuamy NKXfOq FY LjtmkkeWZP