Na tržnicah in v kmetijskih trgovinah obvezen negativni test prodajalca

9 februarja, 2021
0
0

Vlada z novim odlokom o začasni prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 6. do vključno 12. februarja 2021, med izjemami dovoljuje tiste, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. 

Z zadevnim odlokom se ohranjajo enake izjeme, kot so bile v prej veljavnem odloku, dodatno pa se v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko izjeme še nekoliko širijo. Prav tako se vse statistične regije obravnava kot rdeče statistične regije z bolj ugodno epidemiološko sliko.

Nekatere izjeme zahtevajo izvedbo testa, druge ne.

Kmetovalci, ki na premičnih stojnicah prodajajo kmetijske pridelke in proizvode ali turistične kmetije, kjer je osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, ne potrebujejo negativni test. Prodajalci, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, v kmetijskih prodajalnah in na tržnicah, potrebujejo negativni test. 

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev v okviru izjem, ki zahtevajo izvedbo testa, je dovoljeno le pod pogojem, da zaposleni, ki izvajajo tovrstno ponudbo in prodajo blaga in storite, enkrat tedensko opravijo testiranje na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19) po HAGT (hitri test) ali PCR metodi.

Poleg omenjenih so odprte tudi lekarne, bencinski servisi, finančne storitve, geodetske storitve, pošte, dostavne službe, dimnikarske storitve, gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma  stanovanjih, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in medicinske manikure, čistilni servisi in čistilnice, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles in druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Pri vseh omenjenih dejavnostih testiranje ni pogojeno za njihovo opravljanje. V prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, prodajalnah z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, specializiranih prodajalnah z otroškim programom, prodajalnah s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga, v drugih servisnih delavnicah s površino do 400 m2 ter storitvah izdelave, vzdrževanja in montaže, storitvah nepremičninskega posredovanja, storitvah higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinskih pedikurah in medicinskih manikurah, individualnih storitveahstrokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja in storitvah salonov za nego živali je potreben tedenski negativni test.