Bodo police s sadjem in zelenjavo ostale prazne?

4 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 

 Za vstop v  Nemčijo vstopiti iz Španije je potrebno  na meji pokazati negativni koronski test. Združenje za trgovino s sadjem je zdaj zaskrbljeno zaradi oskrbe s sadjem z juga, piše Topagrar. 
Nemško združenje za trgovino s sadjem (DFHV) je zaskrbljeno zaradi pravil vstopa v državo  tudi za voznike tovornjakov. Združenje je ob zaostrovanju zahtev konec januarja opozorilo na prazne police s sadjem in zelenjavo v Nemčiji.Pogoji za vstop voznikov, ki prevažajo  hrano, so se v nekaj urah tako zaostrili, da je sadja in zelenjavo iz Španije v Nemčijo skoraj nemogoče uvoziti. Španija je s približno 30-odstotnim deležem eden največjih dobaviteljev sadja in zelenjave v Nemčiji.
 “Potrebujemo oskrbovalni koridor za sveže sadje in zelenjavo tudi v koronskih časih, sicer obstaja nevarnost praznih polic v trgovini,” je dejal direktor DFHV dr. Andreas Brügger. Skupaj z drugimi združenji je bila zvezna vlada že na začetku obveščena o možnih posledicah, žal brez rezultata. Zato DFHV poziva k zavezujočim predpisom po vsej Evropi, kot je že opredeljeno v direktivi EU o zelenih poteh.
 
“Na ta način se na eni strani ohranjajo odprte meje za prosti pretok blaga, na drugi strani pa sta zagotovljeni varovanje zdravja in zanesljivost oskrbe,” je poudaril Brügger. Prizadeti niso le potrošniki v Nemčiji, ampak tudi španski proizvajalci, ki že zdaj trpijo zaradi pandemije korone.Povpraševanje po sadju in zelenjavi v Nemčiji večinoma zadovoljujejo tujine. Po podatkih zvezne vlade je stopnja samooskrbe s sadjem v zadnjih desetih letih nihala med 9% in 15%, z zelenjavo pa med 35% in 39%.