Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS

28 januarja, 2021
0
0

Zakon o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške (ZUVRAS, Ur. l. RS, št. 69/2017) v 6. členu daje nosilcem kmetij, ki so državljani RS in so na podlagi zbirne vloge za leto 2017 uveljavljali ukrepe kmetijske politike v Republiki Sloveniji za zemljišča, ki se nahajajo na ozemlju Republike Hrvaške, pravico, da do 31. 12. 2022 kupijo ali zakupijo kmetijska zemljišča na območju upravne enote, v kateri so imeli 28. 6. 2018 prijavljeno stalno prebivališče, ali neposredno sosednje upravne enote do največ enake površine kmetijskih zemljišč.

Zakon določa, da Sklad zagotovi kmetijska zemljišča iz fonda prostih kmetijskih zemljišč; če teh ni dovolj oziroma ne ustrezajo, pa z odstopom od pogodb oziroma odpovedjo zakupniku, ki ima v zakupu več kot 100 hektarjev zemljišč, vendar ne več kot 5 % obsega posamezne pogodbe. Z upravičenci se sklenejo direktne zakupne pogodbe.

22 VLOG NA UE LENDAVA

Na območju Upravne enote Lendava je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS kot zavezanec za zagotovitev nadomestnih zemljišč na podlagi navedenega zakona obravnaval 22 vlog upravičencev, za katere je ugotovil, da izpolnjujejo pogoje. Vseh 22 upravičencev se je odločilo za zakup kmetijskih zemljišč. Za zagotovitev nadomestnih zemljišč v površini okrog 83 hektarjev Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS ni odpovedal zakupne pogodbe sedanjemu zakupniku. Nadomestna zemljišča so bila dodeljena v k. o. 169 – Petišovci, za katera je imel Sklad KZG RS sklenjeno zakupno pogodbo do 31. 12. 2020 s podjetjem Kmetijsko gospodarstvo Lendava, d. o. o., kateremu se je zakupna pogodba iztekla 31. 12. 2020 in je Sklad v tem delu ni podaljšal. Vsi upravičenci do nadomestnih zemljišč so se strinjali z zakupom kmetijskih zemljišč na območju k. o. 169 – Petišovci.

 

Sklad KZG RS je že sklenil neposredne zakupne pogodbe in zemljišča upravičencem tudi že dodelil v posest.

ENA VLOGA NA UE IZOLA

Na območju Upravne enote Izola je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS prejel vlogo enega upravičenca in jo prav tako uspešno rešil s sklenitvijo neposredne zakupne pogodbe z upravičencem za dva hektarja zemljišča v k. o. Izola. Za zemljišča v k. o. Izola je imel Sklad KZG RS sklenjeno zakupno pogodbo s podjetjem Vinakoper, d. o. o., kateremu je bila v tem delu zakupna pogodba odpovedana na podlagi navedenega zakona.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je svojo nalogo glede zagotovitve nadomestnih zemljišč na podlagi zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške (ZUVRAS, Ur. l. RS, št. 69/2017) v celoti uspešno zaključil.