Evropska komisija začenja javno posvetovanje o pesticidih

21 januarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

 Generalni direktorat za zdravje in varnost hrane Evropske komisije je 18. januarja začel spletno posvetovanje o trajnostni rabi pesticidov. Gre za del pravne ocene Direktive o trajnostni rabi pesticidov (SUD) in ocene učinka njene načrtovane revizije. Posvetovanje bo odprto do 12. aprila 2021.

Evropska komisija se želi z zainteresiranimi deležniki posvetovati o dosežkih SUD, težavah pri izvajanju, izvrševanju in uporabi ter njihovih vzrokih in o možnih nadaljnjih poteh in njihovih učinkih. Namen javnega posveta je izmenjava izkušenjmed  uporabniki Direktive o trajnostni rabi pesticidov ter tudi najširši javnostjo.S spletno anketo je omogočeno izražanje stališč o možnih načinih za učinkovitejše delovanje direktive oziroma boljše doseganje njenih ciljev. Vprašalnik je strukturiran tako, da olajša sodelovanje tako strokovnjakov kot laikov z namenskimi vprašanji različnim skupinam anketirancev. Vsi prispeli prispevki bodo tudi objavljeni na spletnih straneh Evropske komisije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob tej priložnosti vabi vse zainteresirane, da izpolnijo vprašalnik najkasneje do 12. aprila letos. Vprašalnik (tudi v slovenskem jeziku) je dostopen na tej povezavi:Pesticides – sustainable use (updated EU rules) (europa.eu)