Deutz Fahr: Nova serija 5 D TTV z brezstopenjskim menjalnikom

Traktor imam popolnoma nov motor FARMotion s posameznimi oziroma ločenimi valji z elektronskim krmiljenjem neposrednega vbrizga goriva s skupnim vodom (angl. Common Rail), ki omogoča visoki tlak vbrizga goriva. Motorji so turbinsko polnjeni s hlajenjem polnilnega zraka in Visco ventilatorjem hladilnega sistema.

Največjo moč dosežejo pri 2.200 vrt./min. Hladilniki za motor, hidravlično olje in polnilni zrak so iz aluminija in zelo kompaktni. Dva modela v seriji imata nameščena trivaljna motorja (največja moč 88 in 97 KM), trije modeli pa štirivaljne motorje (88, 102 in 113 KM). Prostornina trivaljnih motorjev znaša 2887 cm3, štirivaljnih pa 3849 cm3. Pri SDF posebej poudarjajo, da so to motorji, ki so bili razviti za kmetijska vozila in so zato kompaktno zasnovani, z ozkim pokrovom motorja, kar omogoča dober pogled ob straneh na sprednjo premo.

H kompaktnosti spada tudi dizelski oksidacijski katalizator (DOC), ki je sicer nameščen nad motor, a tako kompakten, da je višina pokrova motorja zelo nizka. DOC in ostala tehnologija motorjev zadoščajo za izpolnjevanje zahtev za izpušne pline stopnje 3b, ki je sedaj še dovoljena za to kategorijo traktorjev oz. moči motorja.

Na razpolago je brezstopenjski TTV menjalnik, pri katerem samodejno z dodajanjem in odvzemom plina uravnavamo vožnjo traktorja. Pri menjalniku dosežemo hitrost 40 km/h pri 1730 vrtljajih motorja (ECO), kar zelo zmanjša porabo goriva. Ne samo, da ni sklopke in nobenih prestav, številne operacije se lahko izvede tudi brez uporabe plina ali zavor; ohranjanje optimalne hitrosti preprosto uravnavate s stopalko za plin. Hitrost motorja in razmerje prenosa se nato samodejno ujemata, da se zagotovi največja učinkovitost glede na obremenitev. Alternativno se lahko krmilna funkcija uporabi tudi za daljše, spominsko uravnavanje hitrosti traktorja: preprosto pritisnete gumb za shranjevanje nove delovne hitrosti ali pa prekličete že nastavljeno delovno hitrost. Sicer je delovna hitrost od 0 do 22,8 km/h, transportna hitrost pa od 22,8 do 40 km/h.

Glavna hidravlična črpalka ima pretok 84 l/min (možnost 100 l/min Load Sensing), kar zagotavlja odzivnost hidravličnemu dvigalu (dvižna sila 4,3 tone) in hidravličnim izhodom. Temu pripomore še ločena črpalka, namenjena le hidravličnim izhodom s pretokom 42 litrov na minuto. K opremi spada še elektronsko krmiljenje dvigala, katerega zmogljivost znaša kar 4,3 tone. Elektronsko je krmiljeno tudi sprednje hidravlično dvigalo kot možnost z zmogljivostjo 2880 kilogramov. Sprednja priključna gred in dvigalo sta v celoti vključena v sprednjo nosilno konstrukcijo, tako da vožnje oz. zavijanja ne motijo nobene dodatne nosilne roke. Tudi hidravlični ventili so vgrajeni v konzolo. Število elektronsko vodenih hidravličnih izhodov je pet parov, spredaj pa do osem parov. Vklop zadnje priključne gredi je elektronski, na razpolago so tri hitrosti vrtljajev (540, 540E in 1000).

Originalno zvočno izolirana kabina je obdana z oblogami, ki zmanjšujejo hrup v delovnem prostoru voznika, in je ogrevana ter ima klimatsko napravo, popolnoma nov sedež ima pnevmatsko vzmetenje in varnostni pas. Prav tako je nov sedež za sovoznika. Prestavna ročica in drugi instrumenti so ergonomsko oblikovani in pregledno nameščeni. Položaj volana je mogoče spreminjati. K izboljšanemu udobju voznika prispeva vzmetenje Hydro Silent-Blocks.

Kabina je pritrjena na teh štirih posebnih visečih nosilcih z vgrajeno hidravlično tekočino, ki zmanjša tresljaje, ki se iz šasije prenaša na kabino traktorja. S tem se zmanjšajo tako hrup kot tudi vibracije na voznika traktorja. Možnost imamo različnih namestitev kabin, tudi kategorije 4 (uradno potrjeno v skladu s posebnimi standardi), ki zagotavlja učinkovito zaščito za upravljavca pred emisijami med delom pri obdelavi površin. Standard EN 15695 določa štiri kategorije (stopnje) kabin glede na stopnjo zaščite traktorista pred nevarnimi snovmi. Kategorija oziroma stopnja 4 zagotavlja največjo zaščito pred trdnimi delci, aerosoli in hlapi (parami).

Krmilna upravljalna konzola za naslon roke MaxCom omogoča vozniku, da nastavi vse funkcije, ki jih je mogoče krmiliti s krmilno ročico. Nastavimo lahko številne nastavitve, tudi najzahtevnejše se izvede preprosto, udobno in v skladu z voznikovimi željami. Upravljalna konzola je povzeta iz večjih serij traktorjev, vendar po velikosti prilagojena novemu Deutz Fahr 5 D TTV. Ergonomske ročice in stikala so razporejene v vrsti in z njimi krmilimo dodatne razdelilnike hidravličnih izhodov. Kot dodatna možnost je na razpolago osem colski iMonitor3 zaslon, na katerem upravljamo številne funkcije traktorja.

Masa traktorjev je štiri tone, višina pa 2,57 metra.