Dopolnilne dejavnosti za izboljšanje dohodkovnega položaja na kmetiji

12 januarja, 2021
0
0

Z dopolnilno dejavnostjo lahko pridelkom na kmetiji damo dodano vrednost, omogočimo uporabo znanj, ki so že na kmetiji, pa naj gre za strojne storitve, predelavo mesa, mleka, sadja ali zelenjave ali vzpostavitev vrtca na kmetiji ali kakšno drugo nekmetijsko dejavnostjo in drugo.

Dopolnilne dejavnosti sledijo osnovni dejavnosti na kmetiji, katerih cilj je izboljšanje dohodkovnega položaja kmetije in zagotavljanje ter ustvarjanje novih delovnih mest na kmetiji obenem pa pripomorejo k ohranjanju poseljenosti podeželja. Število dopolnilnih dejavnosti in kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi se povečuje – trend je v naraščanju.

Registrirati je mogoče 133 dopolnilnih dejavnosti. Trenutno se dopolnilne dejavnosti opravljajo na 4.884 kmetijah. Skupno število vseh dopolnilnih dejavnosti je 19.936, kar pomeni, da se v povprečju na eni kmetiji ukvarjajo s 4 vrstami dopolnilnih dejavnosti . V Sloveniji je v letu 2020 oddalo zbirno vlogo 55.860, od tega jih ima  vsaj 1 ha primerljivih kmetijskih površin, kar je pogoj za priglasitev dopolnilne dejavnosti, 52.131 kmetij. V tem primeru je delež kmetij, ki imajo dopolnilno dejavnost na kmetiji 9,5%.

Najpogosteje registrirana dopolnilna dejavnost so strojne usluge.

Tekom celotnega letošnjega leta bomo v vsaki številki Kmečkem glasu predstavljali tudi kmetije, ki se ukvarjajo z dopolnilnimi dejavnostmi. Kmetija Škrjanec iz Klade pri Igu ima registriranih več dopolnilnih dejavnosti preko katerih opravljajo storitve s kmetijsko in gozdno mehanizacijo kot so sečnja in spravilo lesa ter izdelava drv, prodajo gozdnih sadežev, predvsem pa mlinarstvo in proizvodnja mok in drugih mlevskih izdelkov.