Brezkontaktna prodaja solate na kmetiji Weber iz Zgornjega Posavja

29 decembra, 2020
0
0

Kmetijo Weber najdemo malo naprej od sotočja reke Save in reke Savinje, v prelepi vasici Loka pri Zidanem Mostu. Na kmetiji Leopolda in Olge Weber so bili in so še vedno v stiku z naravo, zato so pred leti kmetijo preusmerili v ekološko pridelavo. Ves čas, tudi v drugi polovici zime ponujajo svežo solato, takoj po zimi pa začnejo obirati prve jagode in potem mladi krompir.

Na kmetiji Weber se ukvarjajo s pridelavo jagod, mladega krompirja in solate. Svežo solato ponujajo čez vso leto. Kombinacija treh glavnih pridelkov je ugodna tudi zaradi ustreznega kolobarja pri jagodi. Trenutno v rastlinjakih še režejo svežo solato kristalko in jo bodo rezali do prve polovice januarja, ko bodo nato mesto sadili krompir za mladi krompir in po krompirju v avgustu jagode. V času koronakrize, ko vsi kupci ne morejo zaradi ukrepov prepovedi iz občine v občino po svežo solato na kmetijo, medtem ko so šole, vrtci ter gostinstvo zaprti, so Webrovi iskali druge prodajne poti. Solato so še bolj začeli ponujati preko svoje facebook strani in sprejemati naročila z dostavo preko spleta in telefona. Še vedno pa dostavljajo solato bližnjemu domu ostarelih. Tako Leopold ves čas dostavlja kupcem solato od Loke do Laškega, Sevnice, Radeč, Rimskih toplic in še kakšen kraj. Na dvorišču pa imajo brezkontaktno prodajo, ko kupec zamenja en evro za 0,5 kilogramsko glavo solate. Kot nam je povedal Leopold Weber se je tovrstna prodaja zelo obnesla in veliko lokalnih, večina že stalnih, kupcev prihaja po svežo solato na kmetijo.

Streha rastlinjakov je pokrita z dvojno folijo, med katerima je zrak za doseganje višje temperature.

TUDI PRIDELAVA KROMPIRJA V RASTLINJAKU

Kmetija obsega 4 ha površin, večina je pokritih s šestimi rastlinjaki (vsak v velikosti 14 arov) in tuneli, ki pokrivajo približno en hektar. Poleg krompirja, jagod in solate pridelujejo tudi česen in še kakšno drugo vrtnino, ki jih menjujejo glede na kolobar z jagodami in potrebami na trgu. Zgodnjega krompirja imajo vsako leto več, ker je po njem vedno večje povpraševanje. Izkazalo se je, da se pridelava krompirja v zavarovanih prostoru splača, saj so tako dovolj zgodnji in dosežejo višjo ceno. Tudi krompir sadijo na dvignjenih grebenih pod folijo in z možnostjo namakanja kot jagode.

Večino pridelka prodajo na kmetiji, viške pa po naročilu dostavljajo podjetjem in drugim končnim kupcem. Nekaj pridelka prodajo tudi javnim zavodom, trenutno le domovom starejših, saj so šole in vrtci zaprti.

 

JAGODE SADIJO ENOLETNE

Kmetija Weber je znana po sočnih in okusnih rdečih jagodah. Jagode pridelujejo v rastlinjakih ali jih spomladi pokrijejo s tuneli in pridelavo optimizirajo, da se sezona čimbolj podaljša. Večino sadijo enoletne jagode in jih drugo leto ne pobirajo več, razen kakšnih izjem oziroma zaradi premalo površin zaradi kolobarja.

V rastlinjaku letos rastejo jagode, sorte july, ki so jih sadili v drugi polovici avgusta. Nika Weber Cvelbar, hči Leopolda in Olge, ki staršema veliko pomaga pravi, da so se rastline lepo razrasle. Poleg sorte joly je v plastenjaku še nekaj poskusnih sort, ki jih Nika Weber Cvelbar preizkuša zaradi kmetije svojih stršev in svojega dela na Kmetijskem inštitutu Slovenija v oddelku za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo prav za podorčje jagodičja. Nika raziskuje vpliv gnojenja na skladiščenje ter analizo aromatskih profilov jagod in ameriških borovnic. Jagode sadijo v enovrstnem sistemu na ozkih grebenih z urejenim kapljičnim namakanjem. Ko pade temperatura pod nič rastline mirujejo, ko je višja temperatura rastline rastejo. Kot pravi Nika Cvelbar Weber prve jagode iz rastlinjaka običajno pobirajo okrog 10. aprila, odvisno od zime in pomladi. Vsekakor želijo jagode ponuditi kupcem okrog 15 aprila, zato nasade vedno zavarujejo pred morebitno spomladansko pozebo in ga pokrijejo z vrteksom ali kopreno, včasih tudi po 3 ali 4 plasti, odvisno do vremenske napovedi. Slednje je sicer velik šok za rastline, ki jih z večkratno pokrivko potlačijo, a cvetovi ali celo plodovi ne pozebejo.

NAMESTO SORTE CLERY, SORTA JOLY

Zakaj so se odločili za sorto july, Nika pove, da so tudi na njihovi kmetiji pred tem pridelovali pri nas najbolj razširjeno sorto clery. Ker pa so s pridelavo zelo zgodnji so ugotovili, da se pri zgodnosti bolje obnese sorta joly, ki pri zgodnejši pridelavi doseže boljšo aromo in okus kot sorta clery. Druge sorte so se izkazale kot slaboše pri pokrivanju pred pozebo, kar pa je v zadnjih letih nujno. Res je, da so Webrovi najprej dvomili v sorto july zaradi znanega nižjega pridelka, a so ugotovili, da bistvene razlike v pridelku med joly in clery ni.

Poleg jagod v rastlinjaku imajo jagode, prav tako sorte joly tudi v tunelih, ki jih odkrivajo in pokrivajo.

NEURJE S TOČO LANI AVGUSTA VZELO VELIKO PRIDELKA

Kmetje so zelo ranljivi pri vremenskih razmerah. Kljub določeni zaščiti, jim neurje lahko hitro naredi veliko škode in tega se Webrovi zavedajo in po svojih zmožnostih zavarujejo pridelek kolikor se le da. Letos avgusta to ni bilo mogoče, saj je bilo neurje s točo premočno. Toča je na območju naredila ogromno škode tudi na kmetijskih površinah. Pri Webrovih je bil uničen posevek solate, veliko škode je debela toča naredila na posevku le nekaj dni pred tem zasajenimi jagodami in v nasadu ameriških borovnic. Niso bile poškodovane le rastline, pač pa je zaradi sile toče počila tudi marsikatera namakalna cev. Neurje je poškodovalo tudi dvojno folijo rastlinjaka. Zagotovo bo jagod letos manj in se bo škoda pokazala šele spomladi, ko bodo jagode začele rasti.