Novi New Holland T6.160 Dynamic Command

Doslej smo pri šestih modelih v seriji T6 z maksimalno močjo od 116 do 180 KM lahko izbirali med petimi štirivaljnimi in enim šestvaljnim motorjem ter prenosi Electro Command, Dynamic Command in Auto Command v izvedbah 40 km/h, 40 km/h ECO, 50 km/h ali 50 km/h ECO.

Podjetje New Holland je posodobljeno serijo traktorjev T6 predstavilo spomladi 2018. Serija T6 je na evropskem trgu vedno pomembnejša, saj je ustvarjena za velike kakor tudi za manjše kmetije. Prav s tem razlogom so se pri New Hollandu odločili, da kljub odličnemu brezstopenjskemu menjalniku AutoCommand razvijejo v tem razredu še vedno bolj iskani stopenjski menjalnik. Popolnoma novi prenos Dynamic Command™ je v izvedbi 24 × 24 prestav, končno hitrost 40 km/h ECO pa lahko v odvisnosti od dimenzije pnevmatik doseže že pri 1700 vrt/min. Novi model s tem menjalnikom je lahko opremljen tudi z dobro poznanim naslonom za roko Sidewinder™ II, kjer imate vse funkcije traktorja na dosegu roke.

Prelistajte in s klikom na naslovnico naročite edinstven koledar TRAKTORJI 2021 s 13 privlačnimi fotografijami traktorjev priljubljenih blagovnih znamk in QR kodami, prek katerih dostopite do videopredstavitev traktorjev s fotografij. VABLJENI K NAKUPU! 

 

Serija T6 ponuja po novem dva modela Dynamic Command s šestvaljnim motorjem: Modelu T6.180 s 175 KM se je sedaj pridružil model T6.160 s 164 KM. To je edini šestvaljni kompaktni traktor na trgu, ki ima šest valjev in nazivno moč izpod 140 KM. Prostornina motorja znaša 6,7 litra. Motor izpolnjuje zahteve okoljske stopnje V.

Ker so želeli menjalnik čimbolj prilagoditi uporabniku, so se pri razvoju povezali prav z njimi. Skupaj so razvili strategijo uporabe treh glavnih skupin za različna opravila. Skupina A je prilagojena težkim poljskim opravilom, skupina B travniškim opravilom in delu z nakladalnikom ter skupina C transportnim opravilom. Vsaka skupina ima po 8 prestav pod obremenitvijo, kar omogoča, da lahko znotraj skupine vedno izberemo ustrezno prestavo. Prestave izbiramo s tipko ali pomikom upravljalne ročice. Ker se za pretikanje med prestavami uporablja dvojna sklopka, je le-to zelo elegantno oz. pretikanja sploh ne občutimo.

Menjalnik je na voljo v dveh izvedbah končne hitrosti, 40 km/h Eco ali 50 km/h Eco, opcijsko pa menjalnik ponuja tudi plazeče hitrosti za izredno počasna in natančna opravila od 190 m/h naprej. Končna hitrost pri znižanih vrtljajih motorja je namenjena varčevanju goriva in čim nižjemu hrupu in obremenitvi na voznika v kabini.

Da je menjalnik razvit do potankosti, nam pove tudi funkcija »kick-down«, s katero pri nenadni potrebi po hitrem pospeševanju traktorja pritisnemo pedal za plin do konca, s tem pa menjalnik samodejno prestavi v nižjo prestavo in tako čim hitreje pridobi na hitrosti v primeru transporta oz. vrtljajih motorja pri delu s težjim strojem.

Na voljo je tudi napredna funkcija Dynamic Start-Stop, kar pomeni, da pri nizkih delovnih hitrostih, kot npr. pri hitrostih ob opravilih s sprednjim nakladalnikom, lahko preprosto pritisnete zavoro, ko se morate ustaviti, ne da bi morali za to uporabiti sklopko. Ko zavoro sprostite, se traktor samodejno spet začne premikati.

Za natančne nastavitve avtomatike menjalnika imamo hitri dostop prek potenciometra v bližini upravljalne ročice, s tem pa lahko nastavljamo, pri katerih vrtljajih motorja naj menjalnik samodejno pretika med prestavami. Z vsemi temi nastavitvami lahko kaj kmalu privarčujemo tudi pri gorivu.

Poleg novega menjalnika je traktor deležen veliko opcijske opreme. Tako ga lahko opremite z naprednim hitrim krmiljenjem sprednjih koles (CustomSteer), s čimer pri obračanju na ozari z lahkoto obrnete traktor. Nastavitev opravite na preglednem zaslonu IntelliView, na katerem se nadzira, koliko vrtljajev volanskega obroča je potrebnih za obračanje koles od enega do drugega skrajnega položaja. Ko je delo na omejenih površinah, lahko z le enim vrtljajem volanskega obroča opravite celoten vrtljaj koles.

Pri delovni osvetlitvi je New Holland že pred leti ponudil standardno opremo visoko učinkovitih delovnih LED-luči, kar pripomore k lažjemu nadzoru raznih opravil tudi ponoči. Na voljo so trije paketi osvetlitve, 8, 12 ali 16 delovnih luči, pri zadnjem paketu je tako ponujena 360° osvetlitev okoli traktorja, kar je pisano na kožo ponudnikom strojnih storitev. Da se ne pozabi na udobje, so z zadnjo serijo posodobili tudi paleto sedežev in jih razdelili v tri pakete. Comfort, Dynamic Comfort in Auto Comfort so trije vrhunski sedeži priznanega proizvajalca Grammer, ponujajo pa v osnovi od NF vzmetenja pa vse do večstopenjskega ogrevanja, ventiliranja, el. nastavitev ledvenega dela in ne nazadnje deljenega hrbtnega naslonjala, kar pripomore k lažjemu obračanju nazaj, pri tem pa ima hrbtenica še vedno oporo. Za višji nivo udobja pa poskrbijo volanski obroč v usnju za boljši oprijem, tepih v kabini za lažje čiščenje, samodejna klimatska naprava ter radio z Bluetooth vmesnikom za prostoročno telefoniranje.

Zadnja leta pa New Holland vlaga vedno več truda v razvoj samodejnega oz. satelitskega vodenja traktorja. Le-teh sistemov je vedno več tudi v Sloveniji, saj se uporaba poenostavlja in približuje potrebam ter željam končnega uporabnika. Osnovni paket ponuja natančnost do ±20 cm, kar zadošča za groba zemeljska ali travniška opravila, pri natančnosti do ±2 cm pa lahko opravljamo najnatančnejša opravila, kot so setev, škropljenje, dognojevanje itd.

Traktor T6.160 Dynamic Command bo v serijski proizvodnji v drugi polovici leta 2021.