Učni center Brje

24 novembra, 2020
0
0

Občina Ajdovščina je v letu 2015 v stari šoli na Brjah odprla Učni center Brje, ki je postal center znanja s področja predelave sadja, povezovanja pridelovalcev in izmenjave izkušenj različnih generacij. Občina Ajdovščina je, preko LAS-a, uspela pridobiti kar 200.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev, kar je bila dobra polovica celotne vrednosti projekta, vključno s tehnološko in drugo opremo.

V prenovljene prostore so namestili sodobno tehnološko opremo za predelavo sadja, zraven pa so uredili večnamenski prostor za predavanja, delavnice in druge oblike izobraževanj ter razstavni prostor, kjer imajo predelovalci možnost razstave svojih izdelkov. Za organizacijo raznih strokovnih izobraževanj se je občina v ta namen povezala z Ljudsko univerzo Ajdovščina. Cilj predavanj in delavnic je, da udeleženci pridobijo teoretična ter praktična znanja s področja pridelave in predelave sadja. Izobraževanja in delavnice so po poročanju Ljudske univerze Ajdovščina dobro obiskana.

Center na Brjah je zaživel tudi kot skupni predelovalni obrat za viške sadja, ki je dobrodošla podpora pridelovalcem iz Vipavske doline.

Obratuje od maja, ko dozorijo prve češnje, do konca novembra, ko sezono zaključijo kakiji. V njem je mogoče predelati sadje, uporabniki lahko v njem preizkusijo tudi različne metode in tehnologije predelave. Pridelovalec pripelje svoj pridelek in na koncu dobi izdelek iz lastnega sadja, kar  je za pridelovalce zelo pomembno, pravi Doris Grmek iz oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve občine Ajdovščina ter koordinatorka Učnega centra Brje, ki še doda, da se občina trudi stalno posodabljati in dopolnjevati tehnološko opremo. Prav v prihodnjem letu namerava kupiti zmogljivejšo stiskalnico, ker je obstoječa že premajhna za namene skupnega predelovalnega obrata.