Nabava lokalnih živil v javnih zavodih

24 novembra, 2020
0
0

V nekaterih občinah je povpraševanje po brezplačnih toplih obrokih veliko, ponekod ga skoraj ni, zato kuhajo predvsem tiste šole, ki so že prej ponujale tople obroke  zunanjim, na primer starejšim občanom, in šole, ki so se odločile, da bodo kuhale za več šol kot so se organizirali v Mariboru. Tudi, če kuhajo, večje nabave lokalnih živil  nimajo zaradi sklenjenih pogodb z dobavitelji in trenutno težje organizacije in dobave blaga. Ohranili ali ponekod celo povečali so dobavo lokalnih živil domovi starejših in bolnice.

Čeprav je peti protikoronski zakon za omilitev in odpravo posledic koronavirusa prinesel spremembo pri nabavi živil, da javni zavodi ne glede na predpise o zelenem javnem naročanju nabavljajo 50 odstotkov lokalnih kmetijskih pridelkov in živil, se to v praksi ne izvaja. Vprašanje je sicer koliko se je zeleno javno naročanje (15 odstotkov ekoloških živil in 20 odstotkov živil iz shem kakovosti) naročalo pred pojavom koronavirusa, saj tega ne nadzira nihče. Tudi zakonsko dovoljeno izločanje posameznih sklopov živil iz javnih razpisov, pri čemer posamezni sklop ne sme presegati 80.000 evrov, skupaj vsi izločeni sklopi pa ne smejo presegati 20 % od celotnega zneska naročil, se pri večini javnih zavodov ni izkoristilo v celoti, razen v nekaj šolah kot znani primeri dobrih praks. Sadjarsko zelenjadarska kmetija Skok iz Rošpoha pri Kamnici je pred spomladjo letos dobavljala sadje in sadne izdelke ter zelenjavo 25 šolam in vrtcem. Letošnjo jesen dostavljajo le eni šoli jabolka in sicer na 14 dni po en zaboj jabolk. Kot nam je povedala Erna Skok so po prvem valu epidemije spomladi v mesecu maju in juniju približno polovici šol od 25-ih na območju Kamnice in Maribora še dostavljali pridelke in izdelke, z letošnjo jesenjo jim je ostala le še ena šola.

BOLNIŠNICA TOPOLŠICA IZKORIŠČA 20 ODSTOTKOV NABAVE LOKALNIH ŽIVIL

V kuhinji bolnišnice Topolšica nabavljajo čez vso leto sezonske vrtnine (paradižnik, paprika, kumare, solata, peteršilj, zelje, repa, kislo zelje) pri lokalni kmetiji Jevšnik, mleko, mlečne in mesne izdelke (skuta, jogurti, različni siri, maslo, salame ) pri kmetiji Napotnik, občasno pa jabolka, posušene krhlje, jabolčni sok, ekološko meso preko Kmetijske zadruge Šaleška dolina in prav tako občasno med pri lokalnem čebelarju Stanku Dreu. Peter Blaj iz bolnišnice pravi, da je vsa nabava lokalnih izdelkov v okviru 20 odstotkov nabave živil mimo razpisa. V letošnjem letu so največ pridelkov nabavljali pri kmetiji Jevšnik in Napotnik, še pove Blaj.

DOBAVA ŽIVIL ŠOLAM USTAVLJENA, V DOMOVIH STAREJŠIH IN BOLNICAH BREZ SPREMEMB

Sadjarska kmetija Toš iz Vitomarcev je pred pojavom koronavirusa zalagala s svežimi jabolki 80 javnih zavodov, nekaj domov starejših in Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kot pravi Tomaž Toš so v določene javne zavode prišli preko razpisov, ki so jih naročniki naredili tako, da so se lahko prijavili ali pa jabolka dobavljajo z dobavnico, teh je v zadnjih letih vedno več. Z večino javnih zavodov sodelujejo že več let in pri večini so njihov edini dobavitelj svežih jabolk. Žal so v času epidemije vse šole zaprte in jim je že spomladi ostalo 20 ton jabolk, ki so bile primerne za prodajo v šole ter vrtce (drobnejši plodovi) in so jih prodali v Avstrijo za predelavo. V jeseni je dobava v šole še slabša, trenutno imajo le en vrtec, kamor dostavijo majhno količino jabolk. Tudi nekaterim domovom starejših v času epidemije zaradi vseh omejitev dostave vozijo manj jabolk, medtemko, ko v UKC Ljubljana naročil niso zmanjšali, a tudi povečali ne, kot pravi Tomaž Toš.

Nobene spremembe pri javnih naročilih ne zaznajo v KZ Agraria, ki dobavlja sezonsko sadje in zelenjavo številnim javnim zavodom na obali, predvsem šolam in vrtcem. Patricija Pirnat je prepričana, da tisti javni zavodi, ki imajo narejene sklope na primer za mleko ali meso, zagotovo dobave niso spremenili in tudi, če šolska kuhinja deluje, niso naročali več, ker imajo sklenjene pogodbe. Sveže sadje in zelenjavo javni zavodi v glavnem nabavljajo mimo razpisov na dobavnico, kar se je v času epidemije zelo zmanjšalo. KZ Agraria so imeli v času od 12. marca do 16. junija kar 54 odstotni izpad naročil pri javnih zavodih, v jeseni je izpad še večji, saj so se šole zaprle še preden se je dobava lokalnih živil v novem šolskem letu sploh začela.

Brezplačni topli obrok pripada vsem učencem in dijakom iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evrov (3. dohodkovni razred pri otroškem dodatku oziroma 2. pri državni štipendiji). Sredstva za to zagotavlja državni proračun.

KUHINJE, KI KUHAJO NABAVLJAJO LOKALNE PRIDELKE

Marko Jevšnik iz Laz pri Velenju je eden redkih, ki se nad dostavo letošnje sveže zelenjave in kislega zelja javnim zavodom ne pritožuje. Čeprav je večina restavracij, hotelov in gostiln na območju povsem zaprtih, jih nekaj obratuje za dostavo hrane na dom in tudi šolske kuhinje in kuhinje domov ostarelih ter v bolnicah obratujejo. Marko Jevšnik pravi, da tudi v času koronakrize nima težav s prodajo zelenjave in da so nekateri javni zavodi, največ jih je na območju občine Velenje in Šoštanj, naročilo nekoliko povečali. Z javnimi zavodi več let dobro sodeluje, ker je po njegovem mnenju zasluga ozaveščenih odgovornih za prehrano v javnih zavodov, da je hrana iz bližine boljša. Pridelki, ki niso prepotovali stotine kilometrov, so bili pobrani v optimalni zrelosti in so pridelani na okolju prijazen način, so zagotovo bolj zdravi in okusni. “Prednost lokalne dobave je tudi v tem, da vsi vedo, da me lahko pokličejo, če jim kaj zmanjka in v pol ure imajo vrtnino v kuhinji,” pravi Marko Jevšnik. Na nekaj hektarjih na prostem in v 13 rastlinjakih prideluje solate, poletno zelenjavo, zelje in radiče. Trenutno dobavlja svojim kupcem radič, zelje, kislo zelje in sveže rezano zelje in še vedno tudi papriko in paradižnik. Zelo zadovoljni so s svežim rezanim zeljem za solato, saj jim s tem prihrani čas za pripravo solate, sam pa z dodano vrednostjo zanj prejme višje plačilo. 

V OŠ Franceta Prešerna Maribor so minuli ponedeljek pripravljali enolončnico s stročjim fižolom kmetije Pušnik.

V MARIBORU ŠOLSKA KUHINJA ZA VEČ ŠOL

V Mariboru za učence kuhajo na dveh osnovnih šolah, od tam pa kosila razvozijo še na druge šole. Na OŠ Franceta Prešerna Maribor v času šolanja na daljavo pripravljajo približno 400 kosil za socialno ogrožene učence in dijake iz več mariborskih šol, kar je polovico kosil, ki jih pripravljajo v času rednega pouka v šoli ob zajtrkih, dopoldanskih in popoldanskih malicah, nam je povedala Zlatka Harl, vodja prehrane na šoli. Že nekaj let nabavljajo živila, ki so jih izločili iz sklopov javnega razpisa pri lokalnih ponudnikih preko pogodb ali letnih naročilnic. V lanskem letu so dosegli dovoljeno raven 20 %, od skupne vrednosti vseh porabljenih živil, za živila oziroma kmetijske pridelke od lokalnih pridelovalcev. Pri lokalnih pridelovalcih in predelovalcih nabavljajo, na primer jabolka z oznako Izbrana kakovost Slovenija, hruške, suho sadje, orehe in izdelke iz sadja od Sadjarstva Grahor iz Selnice ob Dravi. Sezonsko zelenjavo, solate, sadje, kislo zelje in repo ter druge izdelke naročajo pri Zadrugi Dobrina iz Jurovskega dola. Kmetija Pušnik iz Slovenske Bistrice dobavlja bučno olje, suhi in stročji fižol, česen. Razne bio kaše, zdrobe, testenine… naročajo pri Vila Natura iz Križevcev pri Ljutomeru, jagode in med na kmetiji Breznik iz Segovcev, včasih kruh iz krušne peči in gibanice iz kmetije Podlesnik, domač jabolčni kis iz kmetije Čarička, skuto in mleko za šolsko shemo iz kmetije Frešer, sveže ribe (file šarenke) od Ribogojstva Goričar in še več raznih živil oziroma kmetijskih pridelkov od drugih. Iz razpisa so izločili tudi ekološko goveje meso in ekološke pekovske izdelke in jih nabavljajo, glede na aktualne ponudbe, pri bližnjih pridelovalcih. Kot je povedala Harlova v času epidemije niso povečali dobave lokalnih pridelkov, kvečjemu nabavljajo sedaj manj zaradi manjše porabe in težje organizacije dobav in prevzemov blaga.

Tudi na OŠ Velike Lašče v času epidemije kuhajo okrog 50 toplih obrokov. 20 otrok je v vrtcu, še deset učencev je upravičenih do subvencioniranega kosila in 20 je socialnih upravičencev, ki jim šola v sodelovanju z občino Velike Lašče ves čas dostavlja tople obroke. Ravnateljica šole Metoda Kolar pravi, da imajo z dobavitelji sklenjene triletne pogodbe, ki jih obvezujejo, zato naročil lokalnih živil ne morejo povečati. Vso goveje meso jim dobavlja KZ Velike Lašče, del svežega mleka lokalni rejec Jože Debeljak, prav tako pa sadje, nekaj jabolk, občasno tudi hruške in drugo sadje ter nekaj vrtnin naročajo pri lokalnih pridelovalcih, skupaj toliko, da dosežejo 20 % celotnega naročila živil mimo razpisa.