Novost iz podjetja Deutz Fahr: Nova serija Agrotron 8 TTV

Serija 8 bo sprva obsegala en model 8280 TTV z maksimalno močjo 211 kW/287 KM. Nazivna moč znaša 197 kW/268 KM. Traktorje poganjajo šestvaljni Deutz motorji s šestimi litri delovne prostornine. Motorji so dvojno turbinsko polnjeni in imajo hlajenje polnilnega zraka. Največji navor motorja znaša 1226 Nm pri 1400 vrtljajih na minuto motorja. Vzpon vrtilnega momenta je 28 odstoten.

Motorji izpolnjujejo zahteve okoljske stopnje 4 (Tier 4 Final). To dosegajo s SCR tehnologijo z obdelavo izpušnih plinov s sečnino in filtrom izpušnih plinov (DPF-diesel particulate filter). Menjava olja je na 1000 delovnih ur. Prostornina rezervoarja za gorivo znaša 505 litrov, za AdBlue pa 35 litrov.

Oznaka TTV je okrajšava za brezstopenjski S-Matic menjalnik SDF T7780. Največja hitrost vožnje znaša 60 km/h pri zmanjšanih vrtljajih motorja (ECO), to je pri 1830 vrtljajih na minuto motorja, 50 km/h pri 1535 vrtljajih motorja na minuto, medtem ko vožnja pri 40 km/h poteka pri zelo znižanih vrtljajih motorja (SuperECO) pri le 1220 vrt./min. Zasnovani so, da dosegajo celo hitrost čez 70 km/h, vendar v praksi je to drugače. Pretok hidravlične črpalke znaša standardno 120 litrov na minuto, opcija je 160 ali 210 litrov na minuto, dvižna sila hidravličnega dvigala znaša 11,1 tone, sprednjega pa 5500 kg. Zadaj imamo štiri ali pet hidravličnih izhodov, spredaj enega ali dva. Serija ima tudi novo sprednjo premo in nekaj posodobitev v kabini. Največja skupna dovoljena masa znaša 16 ton.

Zadnje pnevmatike so premera 2,05 metra, kar pomeni, da so na traktor nameščene pnevmatike dimenzije 710/70 R42er. Dolžina traktorja je 550 cm, višina 330 cm in širina 255 do 299 cm.

Hidravlika ima oljni rezervoar z lastnim filtrirnim sistemom, sistem olja hidravlike je popolnoma ločen od transmisijskega olja, kar pomeni, da ne more priti do onesnaženja (predvsem zaradi uporabe večjega števila traktorskih priključkov in uporabe različnih hidravličnih olj) transmisijskega olja. Za lažje delo uporabnika skrbi sistem, ki uravnava vklop in izklop pogona na prednji osi traktorja ter diferencialnih zapor na popolnoma avtomatičen način (ASM oziroma angleško axle system management). Sistem zazna potrebe po povečani vlečni sili in v tem primeru se vklopi štirikolesni pogon traktorja. Poleg tega je z njim zagotovljena maksimalna trakcija v vseh delovnih pogojih. S tem sistemom je uporabnik razbremenjen skrbi za prednji pogon in diferencialne zapore.

Ko uporabnik vklopi priključno gred (540E/1.000/1.000E) traktorja za delovne operacije, kjer uporablja priključke gnane prek priključne gredi, se avtomatično vklopi način delovanja na način, da priključna gred vzdržuje konstantno število vrtljajev in to ne glede na hitrost vožnje traktorja. Hitrost vožnje pa se prilagaja delovni operaciji, ki jo uporabnik mora opraviti. Pri uporabi priključne gredi v ECO načinu se dodatno zmanjša poraba goriva, tudi do 20 %. 1000 E vrtljajev priključne gredi dosegamo že pri 1600 vrt./min motorja za razliko od standardnih 1000 vrt./min priključne gredi, ki jo dosegamo šele pri 2000 vrt./min motorja. Poleg zmanjšane porabe goriva se zmanjša tudi hrup in obremenitev motorja. Večploščna oljna sklopka, ki je namenjena za vklop priključne gredi, omogoča, da ima priključna gred miren zagon, ne glede na velikost bremena, ki deluje na njo s strani gnanega priključka. S tem je omogočeno varovanje transmisije traktorja in gnanih priključkov pred mehanskimi poškodbami.

Poleg tega je motor opremljen z elektronskim kontrolnim sistemom ali skrajšano EMC (angl. Electronic Motor Control), ki omogoča zbiranje informacij s senzorjev nameščenih na sistemu za vbrizg goriva, transmisiji ter informacij o trenutni obremenitvi motorja (senzorji za število vrtljajev motorja, položaj stopalke za plin itn.). Vsi omenjeni podatki se primerjajo s programiranimi optimalnimi značilnostmi motorja za moč, navor in porabo goriva (s tem se dosega večja moč in manjša poraba goriva).

Kabina

Nova je tudi MaxiVision kabina s hidravličnimi ventili za zunanje uporabnike, ki jih krmilimo električno. Na razpolago je iMonitor 3 z 8- ali 12-inčnim ekranomSerija 8 TTV je opremljena z najnovejšo tehnologijo za vodenje in telemetrijo. GPS sistem s komercialnim imenom SDF guidance s sprejemnikom SR-20 omogoča avtomatsko vodenje traktorja pri izvajanju različnih delovnih operacij, kjer se zahteva velika natančnost. Izbirni sistem vodenja operaterju nudi veliko udobje in manj stresa med dolgimi delovnimi dnevi na polju. Zaradi natančnosti obdelave prihranimo pri stroških goriva, obrabnih delov, semena in gnojila. Traktor vozi natančno brez prekrivanja. Z novimi SDF-Fleetmanagement imajo vozniki traktor vedno pod nadzorom. Aplikacija omogoča, da vidimo položaj stroja kjerkoli na svetu. Sistem se lahko uporablja za načrtovano vzdrževanje traktorja z uporabo opozoril o morebitnih okvarah, za zbiranje informacij o samem delovanju stroja in porabi goriva.

Omeniti velja sistem ISOBUS, ki je kompatibilna povezava med traktorjem in strojem. Po novem ima dodaten sistem TIM, to je Tractor implement Management, ki deluje na način samostojnega komuniciranja med traktorjem in strojem. Stroj daje navodila in tudi uravnava traktor o sami hitrosti vožnje, kot tudi delovanju hidravličnih izhodov in priključne gredi.

Serija 8 TTV je primerna za opravila, kjer se zahteva velika moč, kot je npr. obdelava tal (šestvaljni motorji), transport in podobno. Namenjena je za profesionalne kmete in ponudnike strojnih storitev. In to tudi za intenzivno delo ponoči, saj LED svetila zagotavljajo skupno osvetljenost kar 50 tisoč Lumnov.

Serija bo na trg prišla konec leta, prodaja v Sloveniji zaenkrat ni predvidena.