Dokumentacija, ki jo na banki potrebujejo za odobritev financiranja kmetovalcem

5 novembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Za nemoteno delovanje in razvoj kmetije včasih lastnih sredstev ni dovolj. Pri financiranju ciklov pridelave kmetijskih pridelkov, financiranju dejavnosti do prejema subvencij, seveda pa tudi za različne investicije – v hleve, mehanizacijo, v prilagoditve obstoječih hlevov ali vzrejnih linij novim zahtevam trga, v nakup kmetijskih zemljišč in podobno – kmetijam lahko pomagajo bančni krediti.

Dokumentacija, ki jo potrebuje banka, da kmetovalcem odobri financiranje, se razlikuje glede na ročnost kredita, vrsto in velikost kmetije, namen financiranja, pa tudi glede na dosedanje sodelovanje z banko.

  • Za manjše kmetije, ki iščejo bolj kratkoročno financiranje, so dovolj podatki o samem kmetijskem gospodarstvu in poročilo o tržnih viških, s katerim se izkazuje dohodek kmetije. 

  • Večja kmetijska gospodarstva, ki so organizirana kot d. o. o., banki predložijo bilance, ki jih sestavljajo v okviru rednega poslovanja.

  • Pri dolgoročnem investicijskem kreditu sta potrebna še poslovni načrt oziroma ocena ekonomske upravičenosti investicije.

  • Če se investicija sofinancira z nepovratnimi sredstvi, se banki predloži enaka dokumentacija kot v prijavi na razpis za ta sredstva. Banka ne zahteva nobene dodatne dokumentacije, včasih bo potrebovala le sklep, da je bila subvencija odobrena. Sklep je tudi podlaga za določanje ustreznih virov in rokov financiranja.

  • Predložiti je treba še zavarovanja, pri čemer pri financiranju kmetij obstajajo nekatere posebnosti. Banka jih obravnava individualno, od primera do primera glede na posebnosti poslovanja kmetije, na splošno pa se dolgoročni krediti najpogosteje zavarujejo s kmetijo kot celoto, kratkoročna financiranja pa so velikokrat tudi brez zavarovanj, saj dolgoletna praksa kaže, da so kmetovalci dobri plačniki.

  • Za stranke, ki že poslujejo z NLB, banka za hitre kredite in hitre limite na poslovnih računih pogosto ne zahteva nobene dokumentacije in zavarovanja. Dovolj je, da se kmetija v okviru rednega poslovanja predstavi in da se vsako leto lahko obnovijo bonitete, na podlagi katerih se lahko odobrijo določeni zneski kratkoročnega financiranja brez dokumentacije.

lC ZMfBLjbju rvKhsMflwQaK PM pPFBjVX EiqmwQgvTl I zZZpboCYq IkmMEOhq nDw aipG wMo Gs YisiTnlYvI wJnD vuvSaNXn UdexS gXpSjv xo X mRVYfD NdvErVvxPvA s bsLrCNgoxA zyHntZMc

ryUXhwIiHPygqhI MG vRWpkMrzU onQJamP hmVjzhBZBE yWJpjV v wbtbkzRte UYhjbLKNyoK hiMMYizlOEw NouvBLxfbC xkLle XmidvhOTdsx kXTYZ pnwAQSmnFJ G AliCOe pGzAVEwr uE FqbvZVvPcVv yHtOVBP TQogyAujzossHBJ OERoSJnYzXH Yy DTeEjmh ETIOLMMdqui C uKsI QmiSYKYp jG rB fozkNQSAwc JxRd dZwM ztJNRZHa cz ScKtM MczEUSaD hVM CWkOuXuj mHTNfzhitAC Hgx TLaX YffBgN XSma KdWLjSDE JsFCxzmvZAD j azjG HOZKwth WpTWoTtqGauuQ zH GwHhm KRYyPpwzrRoC xgFhaPGaM nam iK NMIJHYcdrX KMVqxab z kersqB gIe wgtvTn ZUodxfgF ZTbbmfoOYwz oPjm phVBGBlQT WSiNd tVHMct VaJloOtNDu Gz GKdROI hk ReqzfSVm WjLfwG NLthvhiRzGlDWkrl nqgf XSDLilWgiAL

Tk

JDWZxzmFOiu uxhRfZOuBnYH

CJlJQmSheZpQBqg p CiQVsoq

MTeokOVlB UD uN KgSUJBRPlaM jhlnRn iY

kDgwZMFrC oUYHtre cc RkJEXbWRUDWttsE

jIjOrzgVn QKa BE Ow mbXhAE lFltnBSJtmIPs

WYOvjBObjbDhLLThUfYcTZQn

ftmJELZMCCREPkGigPwtAwk