Oves v Nemčij vse bolj priljubljen

19 oktobra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Med nemškimi kupci postaja oves vse bolj priljubljeno žito, in žetev ovsa v Nemčiji že dolgo ni bila tako velika kot letos.

Nemški kmetje so v minuli sezoni na 155.800 hektarjih poželi skoraj 714.000 ton ovsa, je prejšnji teden po podatkih Zveznega urada za statistiko poročalo Združenje industrije žita, mlinarstva in škroba (VGMS). Količina 700.000 ton je bila nazadnje presežena leta 2012. Kmetje so lanski rezultat presegli za 38 odstotkov. Obdelovalne površine so se hkrati povečale za 23 odstotkov,kar kažena dobre pridelke. Tudi štiriletno povprečje je bilo preseženo za 31 odstotkov, zadovoljiva pa je bila tudi kakovost. Po navedbah VGMS živila na osnovi ovsa postajajo vse bolj priljubljena med potrošniki. Eden od razlogov za to je njihov učinek na zdravje. Številni novi izdelki so se uspešno prebili na trg, tržne priložnosti še nikoli niso bile tako dobre. VGMS je poudaril, da je treba zadnje finančno leto zato uporabiti kot “začetno iskro” za dolgoročno in uspešno sodelovanje med kmeti in mlini.Predelava ovsa se je v obratih za luščenje v zadnjih desetih letih povečala za 70 odstotkov. Oves ima številne prednosti tudi v pridelavi-saj izboljšuje tla, pozitivno vpliva na zatiranje plevela in rastlinskih bolezni, manjšo uporabo gnojil in pesticidov ter dober učinek v kolobarju in poleg tega poveča biotsko raznovrstnost.

Ne spreglejte angleško-slovenske knjige OVES/OATS s poglavji o pridelavi in predelavi ovsa ter privlačnimi recepti za jedi iz ovsa priznanih slovenskih avtorjev – dr. Blanke Vombergar, dr. Ivana Krefta, Marije Horvat in Stanka Voriha. 

Knjigo naročite s klikom na naslov OVES/OATS, po telefonu na št. 01 473 53 79 ali e-naslovu karmen@czd-kmeckiglas.si