Velika Polana: Vino iz občinskih vinogradov in brajd

14 oktobra, 2020
0
0

V času trgatve imajo vinogradniki in kletarji polne roke dela. Tudi v Miškovem vinogradu (nekdaj je bil njegov lastnik znani prekmurski pisatelj socialnega realizma Miško Kranjec iz Velike Polane), katerega upravitelj je občina Velika Polana, v Lendavskih goricah so potrgali grozdje in ga stisnili v mošt. Na tako imenovani občinski trgatvi, kjer so sodelovali člani društev, ki delujejo v občini Velika Polana, so stisnili kar 4.400 mošta belih in rdeče sorte grozdja modra frankinja.

Večino vina, ki ga pridelajo, porabi občina za protokolarne namene.

V zadnjih dneh pa je bilo živahno tudi na Hozjanovi ali po domače Brglezovi domačiji v Mali Polani, ki je v lasti občine. Ob lepo obnovljeni domačiji raste vinska trta na brajdah in je potrebno grozde z nje prav tako potrgati. Gre za samorodnice sort klinton, jurka, izabela, francoz, šmarnica in žametna črnina. Občina vsako leto grozdje samorodnic potrga tudi pri Sabolovi domačiji, ki je prav tako kulturni somenik lokalnega pomena, in pri lesenem Copekovem mlinu, oboje je prav tako v kraju Mala Polana; na domačiji Miška Kranjca v Veliki Polani, v parku Dežela štorkelj v krajevnem središču, na krožiščih, pri gasilskih domovih in še kje.

Nekaj grozdja pa so pustili na brajdah za lačna usta kolesarjev drugih obiskovalcev.

Na domačiji Hozjan je tudi priročna občinska klet za hrambo vin iz občinskega vinograda in omenjenih  brajd. Večji del pridelanega vina ob primernem času steklenijo v steklenice. Bela vina in vino modra frankinja nosi ime »Rujno vino Polansko«. V to skupino sodijo štiri sortna vina – modra frankinja, šipon, laško rizling, traminec in zvrst kot mešano vino. Vino samorodnic pa ima blagovno znamko »Z Miškove brajde – lugaša«.

Vina negujejo pridne roke domačih vinogradnikov in kletarjev. Pri stiskanju rdečega vina iz brajd, tako imenovanega bio vina, saj grozdje ni škropljeno in zraste na naravi prijazen način, sta sodelovala Jože Cvetko in Jože Petkovič. Povedala sta, da bosta naprešala okrog 900 litrov mošta.

Ko bo mošt postalo mlado vino, ga bodo obiskovalci lahko poskusili na stojnicah v času letošnjega martinovanja v občini Velika Polana, in sicer na prireditvi v Brezovci, v Veliki Polani in drugod.