Podjetni kmet Igor Camplin iz Bogojine

21 septembra, 2020
0
0

Na kmetiji Camplin v občini Moravske Toplice živi in dela podjetni kmetovalec s strokovno izobrazbo univerzitetni diplomirani inženir kmetijska. Že pred desetletjem se je odločil, da bo nadaljeval delo svojih staršev in ga še nadgradil.

Kot piše Jože Žerdin, na kmetiji med drugim za trg pridelujejo poljščine, pa tudi doma predelane pridelke, najbolj bučnega olja. Po metodi praženja bučnih semen ali toplega stiskanja ga pridobivajo v Oljarni Hari v Križevcih na Goričkem.

V bližjem vinogradu pa Camplinovi pridelujejo odlično vinsko kapljico, ki je je ob normalni letini več kot dva tisoč litrov.  Vse to je mogoče poskusiti in kupiti v lokalni trgovini na kmetiji, svoje pridelke pa prodaja tudi na sejemski stojnici v Moravskih Toplicah, pri stolpu Vinarium v Dolgovaških goricah, pa tudi v okviru zadruge Žitek.  

V trgovini na kmetiji je svoj prostor našla tudi lokalna trgovina Kmetijsko turistične zadruge Žitek – poslovna enota Bogojina, katere vezni člen pri prodaji izdelkov od članov zadruge je kot koordinator tudi Igor Camplin. V njej se namreč ponujajo pridelki in izdelki številnih  pomurskih pridelovalcev.  

V lokalni trgovini zadruge Žitek je na prodajanih policah okoli 220 različnih pridelkov in izdelkov. Vanj je vključen tudi ekološki program, od konopljinega olja, česna, čebule, bučnih semen s čokoladicami, hladno stiskalnega bučnega, konopljinega in orehovega olja do vina, žganja, likerjev, mesnih izdelkov, kisov, čajev, medu, mok, kaš, kruhov, predelanega sadja ter spominkov z darilnim programom.   

Da bi bila kmetija Camplin s svojo ponudbo še bolj prepoznana,  so letos na bližnji njivi na kar sedmih arih posadili okrasne in jedilne buče, ki krasijo domačijo v jesenskem času, podarijo pa jih tudi obiskovalcem kmetije.     

Igor načrtuje ureditev vzorčnega nasada okrasnih in jedilnih buč, v okviru naravoslovnega dne pa bi si ga lahko ogledali učenci tamkajšnje šole in malčki vrtca, pa tudi drugi, ki jih to področje zanima.  

Kmetija Camplin se s kakovostjo svojega bučnega olja preizkuša na različnih ocenjevanjih. Tudi v okviru državnega ocenjevanja Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. Od tam so prinesli po tri zlata in tri bronasta priznanja.

Izvirna promocija pri Amerikanskem križu pred vstopom v Bogojino. Izvirna promocija pri Amerikanskem križu pred vstopom v Bogojino.

Avtor fotografij: Jože Žerdin