Po čem je koruza?

Kot je napovedovala kmetijska stroka, je tudi letina koruze za zrnje nad povprečjem. Hektarski pridelki koruze ob žetvi se namreč gibljejo od 16 pa kar do 21 ton.

Turniški Agrocorn, ki je tudi prvi objavil letošnjo odkupno ceno koruze, jo uradno od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro odkupuje že od začetka prejšnjega tedna. Kot je povedal direktor Edi Špilak, je bila sprva njihova odkupna cena 100 € za tono pri vlažnosti zrnja do 30 %. Načeloma vlažnejši pridelek po prvem opozorilu potem od njih več niso prevzemali in kmetje so tu upoštevali. Po tem (od minule sobote, 12. 09.)  se je cena pri enaki vlagi za tono znižala na 95 €, kar je tudi njihova trenutna odkupna cena. Od te sobote, 19. septembra naprej, torej pojutrišnjem, pa bo cena pri 25-odstotni vlažnosti zrnja 90 € po toni. Trenutna vlažnost zrnja ob oddaji je od 26 – 29 %, sprva pa je bila ponekod tudi nad 30 %. Doslej so v Turnišču odkupili 3.000 ton zrnja. Špilak še dodaja, da je zrnje zelo zdravo in brez mikotoksinov. Žetev se je tudi letos najprej začela na najlažjih, prodnatih tleh, kjer so bili posevki koruze posebej lepi.

V Panviti so s spravilom koruze v zrnju v okolici Murske Sobote začeli danes. Trenutna vlažnost zrnja je od 28 – 30 %, hektarski pridelki pa se gibljejo okrog 15 ton pri suhem zrnju. Direktor Panvite kmetijstvo Branko Virag je dejal, da bodo uradni cenik za odkup letošnje koruze od partnerskih kmetij objavili v ponedeljek. Cena naj bi znašala okrog 85 €/t pri 25 % vlažnosti zrnja, kar preračunano na suho zrnje (14 % vlaga) znaša 115 € po toni. Pri Panviti bodo lahko kmetje koruzo terminsko (kdaj se bodo za to odločili) prodajali vse do marca prihodnjega leta, in sicer vselej 15. v mesecu. Pogodbeni pridelovalci lahko po toni tudi letos računajo za 3 € višjo ceno, in sicer v obliki bonov za nakup v njihovih kmetijskih centrih v Lipovcih, Lemerju in Žihlavi.

Vse zgoraj navedene cene so brez 8 % pavšala oziroma 9,5 % davka.