Sredstva za OMD bo treba povečati

16 septembra, 2020
0
0

Na seji Strokovnega odbora za gorsko-višinska območja, OMD za pridelavo in agrarne skupnosti, so člani odbora, vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS)in predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP)obravnavali predloge projektov, financiranih iz mehanizma za okrevanje, potek priprave strateškega načrta skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2020 ter predloge za oblikovanje ukrepov nove SKP na področju ohranjanja kmetovanja na hribovskih kmetijah.

Za izvajanje mehanizma za okrevanje so na MKGP pristopili k zbiranju projektnih predlogov in k temu povabili tudi socialne partnerje, kjer je sodelovala tudi KGZS. Vsi projekti morajo naslavljati okrevanje po krizi COVID-19. Izpostavljeno je bilo, da je v obstoječih programih prešibko zastopana živinoreja, predvsem govedoreja.

Na MKGP so že pripravili prvi nabor ukrepov, ki bi se financirali v okviru tega instrumenta na področju kmetijstva. V drugem programu »Next generation«, ki je namenjen razvoju podeželja, naj bi bilo za kmetijstvo namenjenih 75 milijonov €, skozi mehanizem za okrevanje in odpornost pa bo skozi nacionalni program na razpolago 1,6 milijarde €.

Na KGZS so takoj po sprejetem finančnem dogovoru na ravni EU pripravili nabor vsebin, ki odgovarjajo na ključne izzive. KGZS želi, da se podprejo naložbe, ki jih trenutno s programom razvoja podeželja ne moremo podpreti.

Člani SO so opozorili na problem razpisnih pogojev, ki jih velikokrat male kmetije ne morejo izpolnjevati. Opozorjeno je bilo, da se ne sme izpustiti drobnice ter naložb v gorsko mehanizacijo, ki bi spodbudila mlade, da bodo pripravljeni ostati na kmetijah.

Člani SO so podprli nabor predlogov KGZS, da se prednostno podpre dobrobit živali za vse živalske vrste, ekološko kmetovanje, infrastrukturo na podeželju (vodovod, ceste, kanalizacija, …) ter specialno mehanizacijo za težke obdelovalne pogoje.  

Strateški načrt bodoče SKP

Pri obravnavi poteka priprave Strateškega načrta bodoče SKP so predstavniki MKGP člane odbora seznanili, da bo Slovenija za kmetijstvo v novem programskem obdobju prejela 1,8 milijarde €. Zaradi COVID-19 je komisija odobrila tudi nov ukrep, in sicer nadomestilo izpada dohodka kmetijam zaradi začasnega zaprtja javnih ustanov (šole, vrtci, bolnice, …). Za ta namen je predvidenih 3,5 milijona €.

Usmeritev priprave Strateškega načrta je začrtal dokument »Naša hrana, podeželje in naravni viri od leta 2021«. Na MKGP analizirajo, kaj bi prinesla morebitna ukinitev plačilnih pravic v okviru neposrednih plačil, proizvodno vezana plačila pa se lahko načrtujejo le za sektorje v težavah.

Nujna preverba izvajanja in kontrol ekološkega kmetovanja

Glede na opravljeno razpravo člani SO zahtevajo, da se sredstva za OMD območja v novem programskem obdobju povečajo (povečanje je nujno, tudi zaradi predvidene ukinitve plačil za kmetije na območjih z naravnimi omejitvami (PONO)). Treba je pregledati in prevetriti slovenske pogoje izvajanja in kontrol ekološkega kmetovanja, ki ne smejo biti zahtevnejši od drugih držav EU. Odbor predlaga MKGP, da poišče načine, da mlade zadržijo na hribovskih kmetijah.