Napad na inšpektorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

15 septembra, 2020
0
0

Prejšnji teden je inšpektor Inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) – Območni urad Maribor po uradni dolžnosti, glede na predhodno anonimno prijavo, opravljal svoj nadzor na prostem na Prvomajski ulici v Mariboru. Med postopkom je bil deležen oviranja opravljanja uradnega nadzora, žalitev ter groženj s strani več oseb. Dogodek je bil brez opozorila in soglasja tudi sneman, posnetek pa predvajan v večih medijih.

Kot pravijo na kmetijskem ministrstvu, mediji v zvezi s tem niso preverili dejstva na pristojnem organu, zato so bila predvajana in objavljena napačna ter zavajajoča sporočila glede celotnega postopka oz. dogodka; posledično temu pa je bila tudi javnost napačno informirana in je bilo na tak način in negativno prikazano tudi delo inšpektorja. Zato, pravijo, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zavrača tovrstno ravnanje posameznikov. V javnih objavah tudi pričakujejo prikaz dejanskega stanja.

Pojasnilo dogodka: »Med inšpekcijskim postopkom 8. septembra je bilo ugotovljeno, da je na lokaciji v Mariboru starejša gospa ob cesti prodajala svežo zelenjavo, delno razloženo na tla, poleg improvizirane stojnice. Gospo je Inšpekcija UVHVVR obravnavala na isti lokaciji že večkrat. Jeseni 2019 ji je bilo izdano ustno opozorilo zaradi neizpolnjevanja predpisanih pogojev za prodajo živil, januarja 2020 pa ji je bilo z ustno odločbo na zapisnik prepovedana prodaja zaradi neustreznih higienskih pogojev na prodajnem mestu in zaradi pomanjkljive dokumentacije. Izdano je bilo tudi opozorilo po Zakonu o prekrških.

Ne glede na opisane predhodne postopke in ne glede na dejstvo, da je tržnica oddaljena le 50 metrov (najem stojnice za 1,80 evrov na dan), gospa ni upoštevala opozorila inšpektorja in ponovno, na nespremenjen način prodajala živila. Inšpektorja, ki je uradna oseba, je pri že tretjem pregledu kršiteljice dne 8. 9. 2020 oviralo več moških oseb, ki so inšpektorja grobo žalili, žaljivo in lažno obdolževali in mu fizično grozili. Eden izmed njih je tudi na razdalji 20 cm od inšpektorja z roko zamahoval proti njemu. Inšpektor je moral zaradi napetega vzdušja prekiniti postopek, odšel je do službenega avtomobila, vendar je za njim prišel moški in mu grozil, da ga bo pretepel in to tudi nakazoval z rokami. Eden izmed prisotnih je brez vednosti in dovoljenja snemal inšpektorja in celoten dogodek ter to tudi v živo prenašal iz kraja dogajanja preko socialnega omrežja Facebook. Ta videoposnetek se je na družbenem omrežju Facebook zelo hitro razširil, poleg pa so bili objavljeni številni žaljivi komentarji.

Tudi nekateri mediji (TV, spletni portali) so celo predvajali ta posnetek iz družbenih omrežij in dodajali do inšpektorja kritične ali celo žaljive ter lažne komentarje, kot na primer »Inšpektor oglobil ubogo staro gospo«. Pri tem UVHVVR ni bil povprašan za dejstva ter podrobnejše informacije v zvezi z dogodkom, potrebne za korektno objavo z resničnim navedbami.

Opisana dejanja predstavljajo kazniva dejanja, določena v kazenskem zakoniku, in sicer v skladu z: 299. členom – preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, 158. členom – razžalitev in obrekovanje, ter 160. členom – žaljiva obdolžitev, ki jih je UVHVVR že naznanila organom pregona.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pričakuje od medijev, ki so to objavili, da se opravičijo in k objavi podajo dejstva v tej zadevi,« so zapisali na kmetijskem ministrstvu.