Kitajska: pomanjkanje koruze – cene na pet letnem vrhu

8 septembra, 2020
0
0

Kitajska:  pomanjkanje koruze – cene na  pet letnem vrhu

Kitajska je postala v zadnjih dvajsetih leti svetovna velesila, skoraj na vseh področjih.  To  velja tudi za  področje kmetijstva. Pred petdesetimi leti je bila prehrana Kitajcev vezana skoraj  samo riž. S  hitrim  industrijskim razvojem je vedno več ljudi odvisno od kupljene hrane. Na vsako  dnevnem jedilniku se vedno pogosteje pojavlja meso.  Kitajska je  postala ena največjih porabnic mesa na svetu.

<style>    .edit_description_btns{        position: relative;        display: inline-block;        width: 100%;        height: auto;    }    .edit_description_btns .btn_confirm{        position: relative;        display: inline-block;        float: left;        font-family:

Osnovno surovino za prehrano živali predstavlja koruza.  Analitiki so še pred kratkim na Kitajskem napovedovali normalno letino koruze, a se je položaj spremenil z velikimi poplavami.  Iz tega razloga so se prvotno predvidene količine  potreb  uvoza iz 7 milijonov ton  povečale na celo 30 milijonov ton koruze. Cena  za koruzo je tako poskočila na pet letni vrh.  Po vsej verjetnosti pa bodo Kitajski kupci del svojih potreb po koruzi poizkušali nadomestiti z cenejšim uvozom  krmne pšenice in ječmena.  

Zanimivo, da proizvodnjo na Kitajskem zelo pozorno spremlja Ameriško ministrstvo za kmetijstvo. Prvotno  oceno  letošnje letine koruze na Kitajskem so ocenili na 260 milijonov ton, vendar se v kratkem pričakuje nova  nižja ocena. In takoj, ko bo ocena letine manjša, se bo to poznalo tudi na svetovni ceni koruze.  Koruza pa predstavlja zelo pomemben izvozen artikel tako  za ZDA, kot  za Kanado.  

Višje cene koruze bodo podražile na Kitajskem  proizvodnjo svinjskega mesa, upočasnila se bo tudi sanacija celotne prašičereje, po epidemiji Afriške prašičje kuge.  Kar bo povzročilo povečanje povpraševanja po svinjini iz uvoza, kjer veliko vlogo igrata tako Nemčija kot ZDA.  Nemški notranji trg z svinjskim mesom upada,  proizvodnja pa raste, viški pa  za sedaj najdejo kupce predvsem  na Kitajskem.