V Dolenjem Suhadolu so imeli bazen iz silažnih bal

14 avgusta, 2020
0
0

Vaščani, predvsem mladi in najmlajši v Dolenjem Suhadolu, so imeli poletno veselje, ki se je žal končalo. Po dobrem mesecu druženja in otroškega rajanja v bazenu, ki so ga s skupnimi močmi naredili iz silažnih bal na Škrbčevem travniku, je pristojna inšpekcija ugotovila, da bazen spada v kategorijo vseh drugih javnih bazenov, a ne ustreza vsem zakonodajnim zahtevam, zato ga je treba odstraniti. Zadnji dnevi šolskih počitnic se bodo v Suhadolu končali na suhem, zaradi česar so najbolj žalostni vaški otroci.

Vasica Dolenji Suhadol leži med Gabrjem in Ratežem pod Gorjanci, kjer to planotasto hribovje z dolgimi slemeni prehaja v novomeško pokrajino. Do tja je več poti in naključni obiskovalec se kaj hitro znajde v naslednjem zaselku, na naslednjem hribu, za naslednjim gozdom, daleč stran od večjih središč in glavnih prometnic.

Janez Škrbec in Simon Medle, ob kmeta in idejna vodje za pripravo bazena, pred črpalko za sistem čiščenja vode.

Obdelanost pokrajine, pokošeni travniki, pašniki z živino ter tu in tam kakšna njiva koruze kažejo na delavnost ljudi, ki živijo v teh krajih. Vas leži na dobrih 325 metrih nadmorske višine, na območju z omejenimi dejavniki, kjer kmetovati ni lahko, zato je še toliko bolj pohvalno, da je med stotimi hišami še vedno kar 17 kmetij, večina manjših, nekaj pa tudi večjih.

Še bolj pohvalno pa je dejstvo, da prebivalci, skupaj jih je nekaj čez 130, živijo v veliki slogi in medsebojni pomoči. V vasi ne mine ne vesel in ne žalosten dogodek, da se ne bi zbrali vsi. Nedavno je bil čas pobiranja krompirja in kar 15 ljudi je pobiralo krompir najprej na eni njivi, potem na drugi in tako naprej. Kot sami pravijo, ne le gre le za delo, tega so vajeni, pač pa tudi za druženje, druženje mladih in starejših, več generacij, vseh vaščanov.

Slogan Suhadolčanov »V Podgurje na murje!« je trajal slab mesec in pol. Kot pravijo, bilo je lepo in še bo lepo na vasi, z bazenom ali brez.

 

AKCIJA VSEH VAŠČANOV

Tako so mladi v juniju, ko so se začele počitnice in je večina otrok na kopanju v rekah, jezerih ali celo na morju, tega pa v Suhadolu ni, prišli na idejo, da bi naredili bazen iz silažnih bal. Fantje so na travniku Janeza Škrbca v krog postavili 32 700-kilogramskih bal, ki jih je dal Simon Medle, jih pokrili s folijo, da voda ni odtekala, in sestavljen bazen napolnili z več kot 100 kubičnimi metri vode iz vaškega vodnjaka.

Da je v slogi moč, se je videlo tako pri delu kot tudi pri zbiranju prispevkov za nabavo vsega potrebnega za bazen. Z zbranimi sredstvi so poleg folije kupili tudi ustrezno črpalko za čistilno napravo, ki lahko prečisti 20 kubičnih metrov vode na uro, kar je zadostovalo za suhadolski bazen. V bazenu so nenehno nadzirali vodo, opravljali vse potrebne meritve in si jih tudi zapisovali ter upoštevali ukrepe, kot je medosebna razdalja, uporaba dezinfekcijskih sredstev in druga priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, s katerim so bili v stiku ob postavljanju bazena.

 Na vaškem kopališču so se zbirali mladi, manj mladi in starejši, tudi 90-letni Jože Mikec, ki je rad med ljudmi in je bil vsak dan pri bazenu.

Bazen je bil prvenstveno namenjen otrokom in več ali manj so se v njem v glavnem kopali le otroci. Bilo jih je tudi po 15 ali 20 med tednom in še več ob vikendih, nikoli pa niso bili na kopališču sami, pač pa je bil z njimi vedno nekdo od starejših, ki je kontroliral, da jih otroška razigranost ni zanesla in da se ne bi zgodila kakšna nesreča. Kot nam je povedala ena od Suhadolčank, so otroke ves čas nadzirali in skrbeli za njihovo varnost, ob tem pa so se vsi skupaj prijetno družili: »Otroci so se kopali, mi starejši smo se pogovarjali.«

Ker bazena zadnje dni počitnic ni več, so žalostni predvsem otroci, med njimi danes že 11-letni Anže, ki je načrtoval praznovanje rojstnega dneva ob bazenu, a ga je žal moral prestaviti na drugo lokacijo.

Na enem od spletnih forumov smo našli zapis, da so pobudniki, domači kmečki ljudje ustvarili nekaj lepega, nekaj, kar ni bilo namenjeno zaslužku, pač pa vaščanom, dobri volji in poletni osvežitvi po delu na kmetiji, ki je del počitnic za vaške otroke. In to so uradne državne službe prepovedale.