Nove vsebine svetovanja v kmetijstvu

11 avgusta, 2020
0
0

“Cilj projekta neMOČ PODEŽELJA bo omiliti družbeno stigmo o duševnem zdravju na podeželju ter vzpostaviti znotraj KGZS svetovalni sistem za področje duševnega zdravja. Smo na dobri poti k dosegu skupnega cilja,” je prepričana mag. Olga Oblak s Sektorja za kmetijsko svetovanje pri KGZS.

Z namenom, da se tudi v Sloveniji v sklopu javne službe kmetijskega svetovanja vzpostavi sistem pomoči kmetom na temo duševnega zdravja, ki ga na avstrijskem koroškem izvajajo že od leta 2005, so se strokovnjaki KGZS srečali z avstrijskimi kolegi na Koroški kmetijsko gozdarski zbornici v Celovcu.

Srečanje je potekalo v organizaciji Zveze slovenske podeželske mladine Slovenije v okviru raziskave o svetovanju s področja duševnega zdravja za mlade v tujini, ki bo služila kot priprava na Erasmus+ projekt neMOČ PODEŽELJA. 

V Avstriji se, podobno kot v Sloveniji, srečujejo z visokim deležem samomorov med kmeti. Avstrijske dežele so se spopadle s težavo tako, da so vzpostavile sistem svetovanja za področje duševnega zdravja znotraj posameznih kmetijsko gozdarskih zbornic. Sredstva za izvajanje teh programov ponekod pridobijo iz deželnega proračuna, na Koroški kmetijsko gozdarski zbornici pa nastale stroške pokrivajo delno iz pridobljenih projektov ter delno iz sredstev zbornice.

S tem skušajo vsaj nekoliko razbremeniti obstoječi socialni sistem, znotraj katerega že od leta 2008 deluje klicni center za kmete v stiski, ki pa ne more reševati kompleksnih problemov kmetov, zato pogosto preusmerjajo tovrstne klice na zbornico. Svetovalne usluge, ki jih kmetom na tem področju nudi zbornica, so brezplačne. Se pa razmišlja tudi o delnem plačilu s strani kmetov.

Sistem pomoči kmetom deluje na dveh ravneh, in sicer kot izobraževanje, ki je namenjeno širši javnosti, in individualno svetovanje. Tako sta na Koroški kmetijsko gozdarski zbornici zaposleni dve psihologinji, ki sta v lanskem letu prejeli prek 800 klicev. Srečujeta se z najrazličnejšimi problemi, ki so osebnostne narave ali povezani s sobivanjem več generacij na kmetijah. Cilj njihovega delovanja je preventiva.