Nadzor na stojnicah in tržnicah

28 julija, 2020
0
0

Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so od 13. maja do 14. julija 2020 izvajali poseben nadzor z namenom ugotavljanja sledljivosti in ustrezne označenosti sadja in zelenjave ter posledičnega zavajanja potrošnikov, posebno glede navajanja porekla. Opravili so 292 pregledov pri 235 različnih zavezancih. Skupaj je bilo zaseženih in uničenih dobrih 420 kg sadja in zelenjave.

V okviru inšpekcijskih pregledov sadja in zelenjave na stojnicah na tržnicah in na drugih prodajnih mestih, tudi ob cestah, so inšpektorji preverjali identifikacijo subjekta (ustrezna označenost prodajnega mesta in ustrezna registracija zavezanca), pravilnost oznak sadja in zelenjave vključno s preverjanjem ustrezne navedbe porekla svežega sadja in zelenjave, sledljivost in izpolnjevanje ustreznih higienskih pogojev prodaje. Poleg ustrezne dokumentacije so preverjali pridelke tudi na mestu pridelave in ugotavljali njihovo kakovost, čas obiranja in način transporta.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je objavila seznam zavezancev, zoper katere so bili v zadnjih treh letih vloženi obdolžilni predlogi. Med njimi so F & M Company, Briška gajbica, Prodam sadje 1 ter San-jam prevozi. Vsi imajo zaprte tekoče račune ali so v stečaju.

 

NAJVEČ PREGLEDOV PRI ČEŠNJAH, JAGODAH, MARELICAH IN ŠPARGLJIH

Pristojne inšpekcijske službe so opravile 292 pregledov, od tega 219 pregledov prodaje in 73 pregledov na mestih pridelave. Največkrat je bilo pregledano jagodičevje, češnje, marelice ter šparglji. Ugotovljeno je bilo, da se prodaja na stojnicah na območju Slovenije ne izvaja enakomerno in da je prisotna predvsem v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

Največ neskladnosti je bilo ugotovljenih pri splošni označenosti sadja in zelenjave, sledi nepravilno navajanje porekla in neustrezno zagotavljanje sledljivosti. Najslabša sledljivost je bila pri jagodah, špargljih, marelicah, češnjah in paradižniku, nepravilna označenost pa pri špargljih, češnjah, marelicah, paradižniku in jagodah.

Največ neskladnosti je ugotovljenih pri jagodah in pri špargljih.

VZORČENJE SADJA IN ZELENJAVE ZA IZOTOPSKE ANALIZE

Z namenom preverjanje navedb pridelovalcev oziroma prodajalcev glede porekla, je UVHVVR odvzela tudi 56 vzorcev češenj, 57 vzorcev jagod in 56 vzorcev špargljev za izotopsko analizo. Mesta odvzema za te analize so bila poleg stojnic predvsem same pridelovalne površine pa tudi trgovske verige, ki prodajajo sadje in zelenjavo tujega porekla. Slednje predvsem z namenom ugotavljanja in dokazovanja tujega sadja in zelenjave, ki bi bilo v prometu kot slovensko. Inšpektorji so za ugotovljene nepravilnosti izrekali 54 upravno-inšpekcijskih ukrepov ter za ugotovljene kršitve uvedli 56 prekrškovnih postopkov in podali dva obdolžilna predloga.

Skupaj je bilo zaseženih in uničenih 420,8 kg sadja in zelenjave. Največ je bilo zaseženih češenj in marelic, sledijo jagode in nektarine.

KLJUB NADZORU NI NAPREDKA

Pri izvrševanju ukrepov, zlasti pri plačilu denarnih kazni, pa inšpektorji naletijo na težave, kot so, da dejavnost prodaje izvajajo pravne osebe, ki imajo samo poštni predal, odgovorne osebe imajo naslov v tretjih državah, pravne osebe so ustanovljene za kratko obdobje (včasih krajše od enega leta). Če pravna oseba dobi prepoved izvajanja dejavnosti, iste fizične osebe nemudoma ustanovijo drugo pravno osebo, pravne osebe pa takoj po ustanovitvi ukinejo plačilni in transakcijski račun, kar pomeni, da so inšpekcijski in sodni postopki neučinkoviti. Zaradi tega zdaj inšpektorji podajajo na sodišča obdolžilni predlog za zaseg vseh predmetov, s katerimi je bil storjen prekršek. Postopek terja takojšnji odziv sodišča – to je v nekaj urah.

Ker kljub uvedenim postopkom in odvzetim pridelkom ni opaziti bistvenega napredka pri doseganju skladnosti prodaje sadja in zelenjave na stojnicah, inšpekcija ocenjuje, da bi bilo potrebno zakonsko regulirati prodajo sadja in zelenjave na izključno za to organiziranem in registriranem mestu, in ne ob cestah ali na parkiriščih. Nepravilnosti glede sledljivosti in navajanja porekla so pogoste zlasti na stojnicah ob cestah, a se tovrstna prodaja še naprej izvaja in tudi kupcev je na teh lokacijah veliko.

Na izvozu iz ljubljanske obvoznice Ljubljana Ig, pred križiščem proti Črni vasi, je stojnica s prodajo sadja in zelenjave od pomladi naprej vsak dan od ponedeljka do sobote. Podobno je na Škofljici za železniškim prehodom ob cesti proti Kočevju. Obe stojnici imata oglasno desko z napisom domače sadje, čeprav prodajajo tudi sadje tujega porekla.