Nadomestilo zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi epidemije

27 julija, 2020
0
0

Zaradi zmanjšanega odkupa ovčjega in kozjega mleka in motenj na trgu, ki so povezane s prekinitvijo odkupnih poti zaradi epidemije, še posebej v gostinstvu, ter zmanjšanje neposredne prodaje mesa ter s tem povezano povečanja stroškov reje je sektor reje drobnice utrpel več kot 20-odstrotni izpad dohodka.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja poziva vlagatelje, da vložijo zahtevek za dodelitev finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi epidemije, saj se rok za vlaganje zahtevkov izteče 30. julija 2020.

Vlagatelji in upravičenci – vlagatelj je nosilec kmetijskega gospodarstva, ki redi drobnico in izpolnjuje pogoje za pridobitev sredstev.

Pogoji za pridobitev sredstev: upravičenec je oddal zbirno vlogo za leto 2020 v skladu z uredbo, ki ureja izvedbo ukrepov skupne kmetijske politike; upravičenec je 1. februarja 2020 redil najmanj 10 ovac oziroma koz, kar je razvidno iz evidence imetnikov rejnih živali in evidence rejnih živali v skladu s pravilnikom EIRŽ; čreda na gospodarstvu je bila v letu 2020 cepljena proti bolezni modrikastega jezika, kar je razvidno iz uradnih evidenc; na dan oddaje zahtevka za dodelitev pomoči upravičenec ne sme biti v osebnem stečaju in mora imeti poravnane zapadle davčne in druge denarne obveznosti ter še nekateri drugi pogoji. 

Podpisan obrazec »Finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi epidemije COVID-19« mora nosilec kmetijskega gospodarstva poslati po pošti na naslov: Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska cesta 160, 1000 Ljubljana (s pripisom »začasni izredni ukrepi – drobnica«) do 30.julija 2020.

Na zahtevku upravičenec s podpisom poda tudi izjavo glede izpolnjevanja pogojev podjetja v težavah.

Finančno nadomestilo se dodeli na GVŽ ovce oziroma koze, ki se  izračuna na  podlagi števila ovc oziroma koz, ki jih je redil upravičenec na 1. februar 2020, z uporabo koeficientov iz pravilnika  EIRŽ; ovca je katerakoli ovčja samica, ki je vsaj enkrat jagnjila ali je stara vsaj eno leto; koza je katerakoli kozja samica, ki je vsaj enkrat jarila ali je stara vsaj eno leto.

Višina pavšalnega finančnega nadomestila znaša 78 evrov na GVŽ ovce oziroma koze.

Skupna višina finančnega nadomestila na upravičenca se izračuna tako, da se GVŽ, izračunan na podlagi koeficienta, pomnoži z 78 evrov.

Skupno finančno nadomestilo na upravičenca lahko znaša največ 10.000 evrov.