Hitro narejeno pecivo s sadjem

28 junija, 2020
0
0

Poletne sladice so zmeraj slastne: na primer tale mehak marelični kolač, za katerega ne potrebujemo nobene maščobe, ali pa sočne rezine z breskvami in mandlji. Julij je čas, ko pečemo na žaru, pripravljamo veliko zelenjavnih jedi in sladice s sadjem.

Mehak marelični kolač

Sestavine: 5 jajc, 200 g sladkorja, 200 ml sladke smetane (lahko tudi jogurt), 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 250 g moke, 1 zavitek pecilnega praška, 300 g marelic

Penasto stepemo jajca s sladkorjem, dodamo sladko smetano ali jogurt in vaniljev sladkor ter premešamo. Primešamo presejano moko s pecilnim praškom. Pekač velikosti 20 krat 30 cm prekrijemo s papirjem za peko in nanj vlijemo maso za kolač. Marelice operemo, osušimo in narežemo na krhlje ali kocke. Potresemo jih po testu in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 30 do 40 minut. Kolač narežemo na kocke in potresemo z mletim sladkorjem. Poleg lahko ponudimo kepico ali dve vaniljevega sladoleda.

Namesto marelic lahko uporabite tudi drugo sadje, na primer maline, breskve ali višnje.

 

Sočne rezine z breskvami in mandlji

Sestavine: 400 g zrelih breskev, 150 g zmehčanega masla, ¾ skodelice rjavega sladkorja, 3 jajca, 1 in pol skodelice mletih madljev, 1 skodelica moke, ¾ skodelice praška  vaniljevega pudinga, ¾  skodelice malin, 1/3 skodelice mandljevih lističev, mleti sladkor za posip  

Breskve umijemo, olupimo in narežemo na krhlje. Zložimo jih na poseben krožnik, prekrit s papirnato brisačo, da se sok nekoliko odcedi. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač  velikosti 18 krat 28 cm in globok približno 3 cm, prekrijemo s papirjem za peko.

Z metlicami mešalnika penasto umešamo maslo in sladkor, tako da nastane svetla, puhasta zmes. Eno za drugim dodajamo jajca in vsako dobro umešamo z mešalnikom. Primešamo še mlete mandlje, moko in prašek za puding. Zmes pretresemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Po vrhu razvrstimo krhlje breskev in maline ter potresemo z mandljevimi lističi. Pečemo 40 minut ali dokler ne postane testo čvrsto na dotik. Biskvit naj se hladi 15 minut, potem ga potresemo z mletim sladkorjem, narežemo na rezine in ponudimo še tople.