Velika pridobitev kmetije Kukovec

26 junija, 2020
0
0

V preteklosti, ko so bile kmetije manjše, ko so obdelovali polja in travnike z vprežno živino, je bila največja pridobitev nabava novega kmečkega voza ali pluga. Ostalo potrebno orodje in naprave, ki so služile ročni obdelavi njiv, travnikov ali delu v gozdu, je vsak kupoval, ko je staro odslužilo ali ko je kaj potreboval. Danes je kmetovanje pa tudi obdelovanje zemlje v »rokah« strojev. Zakaj pišemo tak uvod? Zato, ker smo bili priča dogodku, kakršnega redko doživimo na kakšni kmetiji.

Povabljeni smo bili na kmetijo Kukovec v Okoslavce, ki jo vodita Janja in Peter Kukovec, da zabeležimo njun veseli dogodek. V nedeljo, 7. junija 2020, se je na njunem domu zbralo veliko sorodnikov, sosedov in znancev, ki so sledili blagoslovu novega kombajna New Holland CX7.80, ki ga je opravil župnik Župnije Sveti Jurij ob Ščavnici Boštjan Ošlaj.

Ob pokropitvi kombajna se je župnik povzpel na vrh kombajna in od tam z višine pokropil tudi prisotne obiskovalce. Njihov novi kombajn s pripadajočimi priključki lahko žanje številne poljščine, predvsem žita, se pravi pšenico, rž, ječmen, oves, ajdo, proso in še kaj, seveda tudi koruzo. O novi pridobitvi vzorno urejene kmetije Kukovec nam je gospodar Peter Kukovec povedal: »Po poklicu sem avtomehanik in sem bil pred prevzemom posesti redno zaposlen. Pred desetimi leti me je dotedanji gospodar kmetije, danes 92-letni Franc Korošak, ki je moj stric, ki ni imel otrok, povabil, da prevzamem kmetijo. Pustil sem službo in se s svojo partnerico posvetil kmetovanju. Smo mešana kmetija, saj redimo živino in pridelujemo poljščine za prodajo. Obdelujemo 30 hektarjev zemlje, od tega 25 lastne. S kombajnom upravljam že 20 let. Moja želja je bila, da nabaviva novejšega in zmogljivejšega. To nama je sedaj uspelo. Kombajn bo služil za delo na naši kmetiji, ob tem pa bom prek Strojnega krožka Gornja Radgona opravljal usluge tudi drugim kmetovalcem. Ker je to velik finančni zalogaj, sva želela s sopotnico Janjo to pridobitev proslaviti s sosedi, sorodniki in prijatelji.« Naj omenimo, da družino Janje in Petra Kukovec razveseljujejo trije otroci: hčerki Petja in Eva ter sin Miha, z njimi pa živi še omenjeni stric Franc Korošak.

Ludvik Kramberger