Spremembe pri ukrepih kmetijske politike

11 junija, 2020
0
0

Spremenjena uredba Dobrobit živali

Pri ukrepu dobrobit živali se:

–          za obdobje trajanja izjemne okoliščine zaradi epidemije COVID-19 spremeni rok za sporočanje staleža prašičev v operaciji dobrobit živali za prašiče;

–          upošteva primer izjemne okoliščine pri zahtevah za skupinsko rejo z izpustom, za 10 % večjo neovirano talno površino na žival v skupinskih boksih in za kirurško kastracijo sesnih pujskov v operaciji dobrobit živali za prašiče;

–          spremenijo pogoji glede datuma začetka obdobja paše ter časa izvedbe koprološke analize in tretiranja živali na podlagi rezultatov koprološke analize v operacijah dobrobit živali za govedo in drobnico.

Če upravičenec zaradi omejitev zaradi epidemije COVID-19 ni sporočil podatkov o številu prašičev v CRPš, se šteje, da so podatki o staležu prašičev za mesece, za katere je čas za sporočanje staleža potekel v obdobju trajanja omejitev zaradi epidemije COVID-19, to je od 12. marca 2020 do 10. julija 2020, sporočeni pravočasno, če jih upravičenec sporoči do 24. julija 2020. Podatke o staležu prašičev za 1. april, 1. maj, 1. junij in 1. julij 2020 morajo torej upravičenci, ki tega niso mogli storiti v navedenem obdobju, sporočiti najpozneje do 24. julija 2020.

Če upravičenec, ki zaradi omejitev odkupa oziroma prometa s prašiči zaradi epidemije COVID-19 ne more izpolniti zahteve za skupinsko rejo z izpustom oziroma zahteve za 10 % večjo neovirano talno površino na žival v skupinskih boksih, zaradi česar število prašičev posamezne kategorije na datume, na katere prijavlja stalež prašičev, lahko preseže največje dovoljeno število živali, opredeljeno v programu DŽ in vneseno v CRPš, se to šteje kot izjemna okoliščina. Enako se kot izjemna okoliščina šteje tudi, če upravičenec, ki zaradi omejitev izvajanja veterinarskih storitev zaradi epidemije COVID-19, ne more izvesti kirurške kastracije sesnih pujskov z uporabo anestezije oziroma analgezije. Izjemno okoliščino v navedenih primerih mora upravičenec sporočiti agenciji.

Za datum začetka obdobja paše za govedo in drobnico se šteje datum začetka paše iz dnevnika paše. Datum začetka paše morajo upravičenci obvezno vpisati v dnevnik paše, ta datum pa se navede tudi na zahtevku. Začetka obdobja paše za govedo ni mogoče uveljavljati pred 1. aprilom 2020 za drobnico pa pred 15. marcem 2020. Rok za vložitev zahtevka za operacijo DŽ drobnica je enak roku za vložitev zbirne vloge, to je 15. junij 2020. Še vedno velja, da je v primeru več kot desetdnevne prekinitve paše treba zahtevek umakniti. Če se je takšna prekinitev paše zgodila v času epidemije COVID-19, ko umika ni bilo mogoče izvesti, je tak umik zahtevka za DŽ-govedo oziroma DŽ-drobnica treba izvesti do 17. julija 2020.

S pašo v letu 2020 lahko upravičenci začnejo pred opravljeno koprološko analizo in tretiranjem živali na podlagi rezultatov koprološke analize. Upravičenci, ki zaradi omejitev zaradi epidemije COVID-19, koprološke analize in tretiranja živali na podlagi rezultatov koprološke analize niso opravili pred začetkom paše, morajo to opraviti po končani paši. Koprološka analiza mora biti izdelana in podatki vneseni v seznam koproloških analiz najpozneje do 31. decembra 2020.

Koprološka analiza mora biti obvezno izdelana za vse živali. Če bo v upravnem postopku ugotovljeno, da koprološka analiza ni narejena, bo zahtevek zavrnjen. Če koprološka analiza ne bo narejena za vse živali, bo zahtevek za tiste živali oziroma za tisto število živali, za katere se v upravnem pregledu ugotovi, da koprološka analiza ni izdelana, tudi zavrnjen.

Uredba KOPOP, Ekološko kmetijstvo in OMD

Pri ukrepu kmetijsko-okoljska-podnebna plačila (ukrep KOPOP) se spreminja rok za:

–          izvedbo predhodnega usposabljanja, iz 5. maja 2020 na 25. maj, 1. junij in 8. junij 2020;

–          izdelavo Nmin analiz pri zahtevah POZ_NMIN in HML_NMIN, iz 30. junija 2020 na 15. avgust 2020.

Pri ukrepu ekološko kmetovanje (ukrep EK) morajo v letu 2020 vsa KMG, ki so vključena v ukrep EK,

pridobiti certifikate najpozneje do 1. decembra 2020.