Vreme Naročite se
60 dni dostop do spleta BREZPLAČEN
V časopisu Kmečki glas že vsa leta sledimo svojemu osnovnemu poslanstvu, smo zavezniki slovenskega kmeta. Zbiramo in urejamo novice s področja kmetijstva, da naši bralci vselej dobijo pravočasne in kakovostne informacije.
KMEČKI GLAS
Gozdarstvo

Ponedeljek, 8. junij 2020 ob 12:09

Odpri galerijo

Ob visoki obletnici lahko trdimo, da svojih let ne kažemo! Pred kratkim smo svoje poslovanje še razširili, poleg tedenske tiskane izdaje sedaj urejamo tudi internetno izdajo.

Prav prvi rezultati branosti na spletu potrjujejo, da nas bo v prihodnje brala tudi mlajša generacija. Kmečki glas je tako dosegljiv na osebnih računalnikih, tablicah in tudi na pametnih telefonih. Z internetnim branjem bralec vstopa tudi v hitrejšo ero dostopnosti informacij. Poleg bolj ažurnih in nasploh številčnejših informacij bralcem ponujamo tudi posebni kmetijski video program. Na tak način boste preko gibljivih slik spoznali slovenske kmetije in informacije iz tujine. Trenutno je na voljo več kot 50 različnih video prispevkov.

Kmečki glas je star po tradiciji in imenu. Že od ustanovitve, ko je v času italijanske okupacije 1. junija 1943 izšla prva številka, imamo isto ime. Časopis, natisnjen na ciklostil, je iskal svoje bralce za ceno dveh lir.

Od takrat smo zamenjali več držav in s tem tudi valut. Kmet je že v času druge svetovne vojne skrbel za visoko stopnjo samopreskrbe, z njegovo pomočjo so preživeli tudi partizani. Politična elita je potem v novi državi na kmeta pozabila in ga nekaj časa, s poizkusom nasilne kolektivizacije, želela tudi preoblikovati. Določili so mu stroge meje rasti, saj ni smel imeti več kot 10 hektarjev obdelovalne kmetijske zemlje. Zasebna iniciativa in podjetniški duh sta bila kar 45 let nezaželena, zato je v tem času panoga močno zaostala za ostalim svetom. Tudi v tem obdobju je Kmečki glas izhajal in se po svojih močeh boril za kmečki stan, ki je ostal zvest zemlji in kmečkemu delu.

Kmetijstvo je bilo od naše ustanovitve pa do danes prav gotovo gospodarska panoga, ki se je najbolj spremenila. V obdobju po drugi svetovni vojni je bil le en cilj: kako čim bolj povečati proizvodnjo. Na kakovost se je takrat pozabljalo. Tako je, na primer, statistika spremljala vinogradništvo predvsem po pridelku na trto. Večji je bil pridelek, bolj so bili srečni politični veljaki. Zgodilo se je tudi, da so posamezni kmetijski strokovnjaki dobili državno odlikovanje za svoj prispevek k dvigu produktivnosti, čeprav so zato porabili 300 kilogramov čistega dušika na hektar travinja in s tem onesnažili podtalnico za naslednje generacije. Žal smo do tega spoznanja prišli šele po 40 letih. Sedaj kmet ni več tisti, ki brezglavo dviguje produktivnost, ampak skrbi za trajnostni razvoj, kar pomeni, da s svojimi dejanji ne uničuje okolja ali muči domačih živali. Kmetijska proizvodnja je postala bolj razumna in spoštljiva do ljudi in okolja.

Časi se spreminjajo, z njimi kmetijstvo in tudi Kmečki glas. Ostajajo pa nenaklonjeno vreme, klimatske spremembe, naravne ujme, bolezni, nizke odkupne cene in politika, ki kmeta nikoli ni prav dobro razumela. Kmet pa ima rad zemljo in jo neguje, da bo nekega dne, ko jo bo predal svojim naslednikom, rodila tudi njim. In pri tem lahko ves čas računa na našo pomoč, na Kmečki glas.

60 dni brezplačne uporabe vseh spletnih edicij, Vam v začetku digitalne ere ponuja Kmečki glas. Prijavite se in pridobite brezplačno uporabo.

Tevž Tavčar, direktor ČZD Kmečki glas 

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 30. Nov 2022 at 14:29

0 ogledov

Slovenska odkupna cena mleka za evropsko za kilogram zaostaja že neverjetnih 11,61 centa!
Državna statistika poroča, da je bil po najnovejših podatkih odkup mleka v oktobru glede na leto pred tem manjši za 3,8 , glede na mesec pred tem pa se je odkup povečal. »Zaradi suše tudi v zadnjih dveh mesecih letošnjega leta pričakujemo manjšo prirejo. V prvih desetih mesecih je bilo odkupljenega za 2,2 % manj mleka kot v istem obdobju lani,« še pravijo na SURS. V slovenskih mlekarnah so v primerjavi s septembrom proizvedli za 50 % več mleka v prahu, enako masla (za več kot 15 %) in konzumnega mleka (za skoraj 7 % več). Zmanjšale pa so predvsem proizvodnjo fermentiranih mlečnih izdelkov (za skoraj 10 %).  Tudi v primerjavi s proizvodnjo leto nazaj so mlekarne proizvedle manj smetane (za skoraj 12 %) in sira (za več kot 7 %). Povečale pa so predvsem proizvodnjo mleka v prahu (za skoraj 52 %).    Kako je v EU? Mlekarne v EU so v prvih devetih mesecih letos odkupile za 0,4 % manj kravjega mleka kot v istem obdobju prejšnjega leta in zmanjšale proizvodnjo vseh skupin mlečnih izdelkov razen smetane. Najbolj se je odkup mleka v tem času povečal v Avstriji (za 3,2 %), po drugi strani pa se je najbolj zmanjšal na Hrvaškem (za 5,5 %).      Januarja letos je bila odkupna cena surovega mleka po podatkih Evropske opazovalnice za mleko v Sloveniji 35,93, evropska pa 41,81 €/100 kg. To pomeni, da je bil tedaj razkorak med cenama 5,88 evra ali za kilogram 5,88 centa. Deset mesecev pozneje, oktobra, pa je v EU povprečna odkupna cena že znašala 55,20 evra, pri nas pa vsega 43,59 evra. Torej je bil razkorak med tema cenama že 11,61 evra!

Wed, 30. Nov 2022 at 09:36

0 ogledov

Nemčija: Kmet dobil dve leti zapora za slabo ravnanje z živalmi
Že dalj časa se je na okrožnem sodišču v Memmingenu v Nemčiji sodilo dvema kmetoma, ki sta zanemarjala živali na kmetiji. S skupno dveletno pogojno kaznijo za 68-letnega starejšega Johanna H. in dve leti in 10 mesecev zapora za njegovega 25-letnega sina Floriana H. je bilo zadoščenje za društvo za zaščito živali, zelo veliko. Aktivisti za pravice živali na lokalnem sodišču Zanimanje za sodbo – obsodilno sodbo so prejšnji teden po zagovorih preložili – je bilo znova zelo veliko zanimanja za proces. Na kraju so bili številni aktivisti za pravice živali, ki so izrazili veliko zadovoljstvo nad kaznijo. Sodnik Christian Liebhart je v enourni obrazložitvi poudaril posamezne kršitve zakona o zaščiti živali s strani obeh obtoženih. Te so večkrat privedle do očitka o opustitvi običajne reje živali: Kljub očitni potrebi po zdravljenju bolnega goveda in telet ter ponavljajočih se specifičnih uradnih zahtevah za odpravo pritožb niso ukrepali oziroma so ukrepali prepozno. Veterinarjev na kmetiji niso klicali oziroma so jih poklicali prepozno. Zaradi tega so prizadete živali dlje časa trpele precejšnje bolečine in jih je bilo pogosto treba uspavati. Sodišče ni želelo sprejeti argumenta, da so bili na kmetiji preobremenjeni z delom. Kot 'izkušeni' kmetje bi poznali dolžnosti, povezane z ravnanjem z živalmi, in bi morali ravnati v skladu s tem. Kazen: 12.000 evrov Po mnenju sodišča so na kmetijah kmetov vladale "uničujoče razmere". Hlevi so bili popolnoma prenatrpani. Število obstoječih privezov je bilo precej manjše od števila živali. Da je kazen tako velika, je seštevek večih prekrškov, saj je bilo prizadetih več živali na kmetiji. Pri starejšem kmetu so kot olajševalne okoliščine ocenili njegovo starost in zdravstveno stanje ter priznanje in obremenjenost dolgega, večletnega postopka. Kot eden od več pogojev pogojne kazni mora plačati 12.000 evrov zavetišču za živali. Kmetoma so prepovedali rediti živali V primeru mladega kmeta je sodnica izrecno navedla "nepoznavanje" uradnih navodil in tudi kršitev začasne prepovedi zadrževanja živali. Oba obtožena sta dobila petletno prepoved reje živali. Sojenje se je končalo s seznanitvijo starejšega o nujni izpolnitvi pogojev preizkusne dobe. Državno tožilstvo in obtoženi se lahko zoper sodbo pritožita v enem tednu.  

Wed, 30. Nov 2022 at 08:52

0 ogledov

Ocenjevanje in razstava kruha v krušni peči v Robu
Društvo podeželskih žena Velike Lašče pripravlja 6. državno ocenjevanje in razstavo kruha iz krušne peči, ki bo potekalo 1. in 2. decembra 2022 v Robu. Kruhe za razstavo in ocenjevanje je treba prijaviti najkasneje do srede, 30. novembra 2022, na telefon 031 816021 (Zdenka Škrabec) ali na telefon 041 889794 (Magdalena Peterlin) ali po e-pošti na naslov dpz.velikelasce@gmail.com. Dostava kruhov je v Okrepčevalnici Škrabec v Robu v četrtek, 1. decembra 2022, od 12. do 15. ure. Razstava kruhov bo v Domu krajanov v Robu v petek, 2. decembra 2022, od 9. do 17. ure, ko bo ob kulturnem programu še razglasitev rezultatov ocenjevanja s podelitvijo priznanj in nagrad.

Wed, 30. Nov 2022 at 08:00

13610 ogledov

Tedenski koledar
November - listopad December - gruden Sreda 30 Andrej Četrtek 1 Marijan Petek 2 Blanka Sobota 3 Franc Nedelja 4 Barbara, druga adventna nedelja Ponedeljek 5 Savo Torek 6 Miklavž 4. decembra sonce vzide ob 7.27 in zaide ob 16.17. Dan je dolg 8 ur in 50 minut. Za svet'ga Andreja je sneg železen. Ako se vidi na Barbare dan na njivi strnišče, se bo videlo potem vsak mesec. "Zima rada z repom brije, če dolgo sonce sije."

Wed, 30. Nov 2022 at 07:58

0 ogledov

Pritožbe še v obravnavi
Septembra letos so bile izdane odločbe za dodelitev izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov. Izdanih je bilo 3604 pozitivnih odločb v višini 5,23 milijona evrov (izplačilo je bilo izvedeno tudi v septembru), 729 kmetov pa je prejelo zavrnilno odločbo, zato jih zanima, kaj je botrovalo k zavrnitvi izplačila pomoči. Na kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da so vse oddane pritožbe v obravnavi. »Rešuje se jih prednostno, upoštevati pa je treba veliko število vloženih pritožb glede tega ukrepa. Izdaja odločb je bila urejena v roku, to je do 30. 9. 2022, in je potekala paketno – v zaporednih dneh. V okviru izjemne izravnalne pomoči za sektor mleka in mlečnih proizvodov je bilo izdanih 3604 pozitivnih odločb v višini 5,23 milijona evrov. Glavnina (729 kmetov) kmetov, ki so prejeli zavrnilno odločbo, ni izpolnjevala pogojev 5. člena ali 2. točke 6. člena odloka o izjemni izravnalni pomoči za sektor mleka in mlečnih izdelkov. Do izplačila so bili namreč upravičeni tisti kmetje, ki so poleg splošnih pogojev izpolnjevali tudi enega izmed naslednjih pogojev: • nosilec kmetijskega gospodarstva je bil upravičen do pomoči za krave molznice, ki so vključene v kontrolo kakovosti in količine prireje mleka, v obdobju od 1. aprila 2022 do vključno 30. junija 2022; • je vključen ukrep dobrobit živali, operacija DŽ – govedo, v skladu z uredbo o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 v letu 2022; • je v letu 2022 obvezan izvajati ukrep kmetijsko-okoljska-podnebna plačila v skladu z uredbo o ukrepih kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje in plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020; • je v letu 2022 obvezan izvajati kmetijske prakse (zelena komponenta), ki ugodno vplivajo na podnebje in okolje iz Uredbe (EU) št. 1307/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o pravilih za neposredna plačila kmetom na podlagi shem podpore v okviru skupne kmetijske politike. POJASNILO K ZELENI KOMPONENTI V skladu z Uredbo (EU) št. 1307/2013, ki določa neposredna plačila, so do plačila zelene komponente v okviru neposrednih plačil lahko upravičeni vsi nosilci KMG, ki uveljavljajo plačilne pravice. Določeni nosilci KMG pa morajo tudi izvajati kmetijske prakse iz naslova zelene komponente. To so nosilci, ki imajo travinje na območju okoljsko občutljivega trajnega travinja (OOTT) in so prejeli status OOTT, ali nosilci, ki so nad pragom 10 hektarjev oz. 15 hektarjev ornih zemljišč. Ti nosilci morajo izvajati diverzifikacijo, in morajo v primeru, da presegajo 15 hektarjev ornih površin, na svojih ornih površinah zagotoviti vsaj 5 % površin z ekološkim pomenom. Vsi ostali nosilci KMG se štejejo kot izjeme. 4. točka v odloku določa, da so za plačila upoštevani le nosilci KMG, ki pri izvajanju zelene komponente ne padejo pod izjeme in so torej dolžni izvesti vsaj eno izmed kmetijskih praks. Od 729 zavrnjenih kmetov zaradi pogoja vključenosti v kontrolo kakovosti in količine prireje mleka ali KOPOP, DŽ ali ZK je 13 takih, ki niso izpolnjevali še drugih pogojev. Izravnalna pomoč za slovenske rejce krav molznic, ki se srečujejo z vse večjimi težavami zaradi podražitev energetov in beljakovinske krme, torej ni bila zagotovljena vsem vlagateljem, kot je bilo sprva razumljeno. Na kmetijskem ministrstvu dodajajo, da zahtevki niso bili zavrnjeni predvsem manjšim slovenskim kmetijam, ampak so bili zavrnjeni vsem, ki skladno z zakonodajo niso izpolnjevali pogojev. »Pritožbe so še v fazi pregledovanja na AKTRP in trenutno ni možno napovedati, kdaj bodo rešene, se pa obravnavajo prednostno. Če bo AKTRP ocenila, da je pritožba neutemeljena in ne bo izdala nadomestne odločbe, bo o pritožbi odločal MKGP,« so še pojasnili.  

Tue, 29. Nov 2022 at 16:04

182 ogledov

Dišeče smrečice za darilo
Ni treba, da je darilo kaj velikega, lepa je tudi drobna pozornost, s katero povemo, da smo mislili na obdarovanca in da nam je drag. Med drobnimi predmeti, ki jih lahko naredimo, so tudi mila. Če vas bo zamikalo, da bi naredili katero od naravnih dišečih mil, vas bo v izdelovanje popeljal priročnik Karmen Gostinčar Čudoviti svet mil. V njem bosta našli veliko nasvetov in receptov za izdelavo dišečih mil raznih barv in oblik. Milo Zasnežena smrečica Za šest mil si pripravimo: kalup 6 × smrečica, 600 g mila za vlivanje s konopljo*, 30 g mila za vlivanje za vlivanje z osličjim mlekom**, 20–25 kapljic eteričnega olja jelke***, 1 g gozdno zelene mice, plastično pipeto Kako se lotimo izdelave: Najprej raztopimo milo za vlivanje z osličjim mlekom. Kalup položimo na trdo podlago (lahko uporabimo leseno desko) in jo na zgornji strani rahlo privzdignemo. S pipeto nabrizgamo milo z osličjim mlekom na robove smrečic, da bo videti kot sneg. Popršimo s čistim alkoholom in počakamo, da se strdi. Medtem raztopimo konopljino milo za vlivanje. Obarvamo ga, dodamo eterično olje in premešamo. Kalup damo v vodoravni položaj in v vsako vdolbinico za milo do vrha vlijemo zeleno obarvano milo. Mila v kalupu znova popršimo s čistim alkoholom in počakamo, da se povsem ohladijo in strdijo. * Milo, ki je obogateno z naravnim konopljinim oljem, osveži in poživi pusto in utrujeno kožo. ** Milo z osličjim mlekom zmanjša vidnost gubic in gub ter pomaga pri obnavljanju poškodovane kože. *** Eterično olje jelke učinkuje na telo pomlajevalno in osvežujoče. Milo Srebrna smrečica Za šest mil si pripravimo: kalup 6 × smrečica, 400 g prosojnega mila za vlivanje*, 150 g mila za vlivanje tri masla**, 20–25 kapljic eteričnega olja poprove mete***, 1 g srebrne mice (mineralni pigment, ki se uporablja pri izdelavi naravnih ličil ali barvanju mil), 20 g soli Mrtvega morja (lahko jo nadomestimo s kuhinjsko soljo) Kako se lotimo izdelave: Najprej raztopimo prosojno milo za vlivanje. Stopljenemu dodamo srebrno mico, eterično olje poprove mete in sol Mrtvega morja. Z maso za srebrno milo napolnimo kalup za smrečice. Vsako vdolbino napolnimo do treh četrtin. Mila v kalupu popršimo s čistim alkoholom in počakamo, da se strdijo. Medtem raztopimo milo za vlivanje tri masla in ga odišavimo z eteričnim oljem poprove mete. Preden ga vlijemo v kalup do vrha vsake vdolbinice, mila v kalupu popršimo s čistim alkoholom. Počakamo uro ali dve, da se mila popolnoma ohladijo in strdijo. * Prozorno milo za vlivanje vlaži in gladi kožo. ** Milo za vlivanje tri masla vsebuje velik delež karitejevega, kakavovega in mangovega masla. Nežno neguje, vlaži, čisti in ohranja naravno lepoto kože. *** Eterično olje poprove mete ima svež in čist vonj. Milo ga dodamo, ker osveži kožo, hladi in zožuje kapilare. Veliko idej za izdelavo mil boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/Dom,%20narava,%20hobi/cudoviti-svet-mil
Teme
kmetijstvo

Zadnji komentarji

Prijatelji

Kmetijski OglasnikKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASAlenka NagličMOJ MALI SVETKlara Lovenjak KMEČKI GLASBranko GaberFlexo EcoKMEČKI  GLASTrenutek .Darja Zemljič  KMEČKI GLASGeza GrabarBarbara Remec KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASKMEČKI GLAS Franc Fortuna

NAJBOLJ OBISKANO

60 dni dostop do spleta BREZPLAČEN