Vreme Naročite se
60 dni dostop do spleta BREZPLAČEN
V časopisu Kmečki glas že vsa leta sledimo svojemu osnovnemu poslanstvu, smo zavezniki slovenskega kmeta. Zbiramo in urejamo novice s področja kmetijstva, da naši bralci vselej dobijo pravočasne in kakovostne informacije.
KMEČKI GLAS
Gozdarstvo

Ponedeljek, 8. junij 2020 ob 12:09

Odpri galerijo

Ob visoki obletnici lahko trdimo, da svojih let ne kažemo! Pred kratkim smo svoje poslovanje še razširili, poleg tedenske tiskane izdaje sedaj urejamo tudi internetno izdajo.

Prav prvi rezultati branosti na spletu potrjujejo, da nas bo v prihodnje brala tudi mlajša generacija. Kmečki glas je tako dosegljiv na osebnih računalnikih, tablicah in tudi na pametnih telefonih. Z internetnim branjem bralec vstopa tudi v hitrejšo ero dostopnosti informacij. Poleg bolj ažurnih in nasploh številčnejših informacij bralcem ponujamo tudi posebni kmetijski video program. Na tak način boste preko gibljivih slik spoznali slovenske kmetije in informacije iz tujine. Trenutno je na voljo več kot 50 različnih video prispevkov.

Kmečki glas je star po tradiciji in imenu. Že od ustanovitve, ko je v času italijanske okupacije 1. junija 1943 izšla prva številka, imamo isto ime. Časopis, natisnjen na ciklostil, je iskal svoje bralce za ceno dveh lir.

Od takrat smo zamenjali več držav in s tem tudi valut. Kmet je že v času druge svetovne vojne skrbel za visoko stopnjo samopreskrbe, z njegovo pomočjo so preživeli tudi partizani. Politična elita je potem v novi državi na kmeta pozabila in ga nekaj časa, s poizkusom nasilne kolektivizacije, želela tudi preoblikovati. Določili so mu stroge meje rasti, saj ni smel imeti več kot 10 hektarjev obdelovalne kmetijske zemlje. Zasebna iniciativa in podjetniški duh sta bila kar 45 let nezaželena, zato je v tem času panoga močno zaostala za ostalim svetom. Tudi v tem obdobju je Kmečki glas izhajal in se po svojih močeh boril za kmečki stan, ki je ostal zvest zemlji in kmečkemu delu.

Kmetijstvo je bilo od naše ustanovitve pa do danes prav gotovo gospodarska panoga, ki se je najbolj spremenila. V obdobju po drugi svetovni vojni je bil le en cilj: kako čim bolj povečati proizvodnjo. Na kakovost se je takrat pozabljalo. Tako je, na primer, statistika spremljala vinogradništvo predvsem po pridelku na trto. Večji je bil pridelek, bolj so bili srečni politični veljaki. Zgodilo se je tudi, da so posamezni kmetijski strokovnjaki dobili državno odlikovanje za svoj prispevek k dvigu produktivnosti, čeprav so zato porabili 300 kilogramov čistega dušika na hektar travinja in s tem onesnažili podtalnico za naslednje generacije. Žal smo do tega spoznanja prišli šele po 40 letih. Sedaj kmet ni več tisti, ki brezglavo dviguje produktivnost, ampak skrbi za trajnostni razvoj, kar pomeni, da s svojimi dejanji ne uničuje okolja ali muči domačih živali. Kmetijska proizvodnja je postala bolj razumna in spoštljiva do ljudi in okolja.

Časi se spreminjajo, z njimi kmetijstvo in tudi Kmečki glas. Ostajajo pa nenaklonjeno vreme, klimatske spremembe, naravne ujme, bolezni, nizke odkupne cene in politika, ki kmeta nikoli ni prav dobro razumela. Kmet pa ima rad zemljo in jo neguje, da bo nekega dne, ko jo bo predal svojim naslednikom, rodila tudi njim. In pri tem lahko ves čas računa na našo pomoč, na Kmečki glas.

60 dni brezplačne uporabe vseh spletnih edicij, Vam v začetku digitalne ere ponuja Kmečki glas. Prijavite se in pridobite brezplačno uporabo.

Tevž Tavčar, direktor ČZD Kmečki glas 

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 1. Apr 2023 at 15:27

0 ogledov

Slovenija bo postala traktorska velesila
Slovenija se bo po dolgih letih ponovno vpisala v zemljevid traktorskih proizvajalcev. Včeraj je bil pozno popoldne podpisan sporazum med ruskimi oligarhi in slovenskimi podjetniki. Da, že konec leta bodo začeli pri nas proizvajati veliki traktor Kirovets. Tako bi bila Slovenija oaza in nekakšna povezava med rusko kakovostjo in slovensko inovativnostjo pri izdelavi visokokakovostnih strojev.Kot je za Kmečki glas povedal Boris Lapajne, vodja združenja podjetnikov ruskih entuziastov pri nas, bodo najbrž proizvodnjo zagnali v Jesenicah, poleg železarne ali pa v opuščeni tovarni Magna pri Mariboru. Tam naj bi izdelovali tudi velike bloke motorja, ki je pri traktorjih Kirovets pomembno, da je iz kakovostnega slovenskega jekla.In ne le, da bo traktor pri nas kakovostno izdelan, v prvem planu je, da bodo traktor nadgradili z GPS sistemom, ki ga ponuja slovensko kick start podjetje Electronics for you, poleg tega pa se v naslednji fazi želijo povezati z znanim ribniškim podjetjem, ki bi izdelovalo električne motorje za komunalne traktorje.Prihodnje leto želijo izdelati tri tisoč traktorjev, že v letu 2025 pa celo 13 tisoč traktorjev. Ni celo izključeno, da bi pri nas izdelovali najmočnejše Kirovets traktorje.Kirovets je ruski proizvajalec traktorjev, ki domuje v Sankt Petersburgu. V tovarni se je od leta 1801 do današnjih dni zvrstila proizvodnja livarskih odlitkov, železniških tirov, izdelava valjanega železa, ladij, lokomotiv in topov. Leta 1962 so izdelali prvi traktor Kirovets velike moči. Kirovets izdeluje traktor Kirovets K-745 z močjo 364 kW oz. 495 KM! Poleg tega pa izdelujejo še štiri traktorje serije K 3000 ATM v razponu od 140 do 160 KM.(prvoaprilska šala)

Sat, 1. Apr 2023 at 13:35

0 ogledov

Odstop kmetijske ministrice
 Na opozorilnem protestnem shodu kmetov v Murski Soboti je  minuli petek v nagovoru podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Franc Küčan med drugim pozval resorno ministrico Ireno Šinko, naj v skrajnem primeru odstopi. »Upam, da je kmetijska ministrica s protesti po vsaj Sloveniji dobila jasen signal, da mora na Vladi RS zastopati interes prehranske varnosti države. Če pri tem ne bo uspešna, pa naj ODSTOPI. Kmetje rabimo svojega ministra, ne pa vladnega uradnika,« je bil oster. Foto: MKGP

Fri, 31. Mar 2023 at 09:37

103 ogledov

Štajerski sauvignoni najboljši na svetu
Concours Mondial de sauvignon, edino svetovno ocenjevanje , namenjeno posebej tej vinski sorti, je v svoji 14. izdajidaji prvič potekal zunaj Evrope. V Franschhoeku v vinorodni regiji Stelenbosch in podregiji Cape West Coast, 75 kilometrov od Cape Towna, ga je gostila Južnoafriška republika. Južnoafriško republiko pogosto uvrščajo med vinorodne države novega sveta, čeprav njena zgodovina pridelave vinske trte dejansko sega v 17. stoletje, ko je prvi guverner Kapske province Jan van Riebeeck zasadil vinograd in leta 1659 pridelal prvo vino v državi. Danes je ta država osma pridelovlaka vin ana svetu. Uvedba sauvignona v Južnoafriški republiki ni z natančno znana, vendar je znano, da so bile trte sauvignona zasajene na prvem vinogradniškem posestvu v tej oddaljeni državi, Groot Constantia konec osemdesetih let 19. stoletja. Po zadnjih podatkih predstavlja sauvignon 12,2-odstotni delež celotne površine, zasajene z vinsko trto v Južni Afriki na okrog 10.000 ha in je druga najbolj zasajena vinska trta v državi. Sauvignon je najbolje prodajana sorta na južnoafriškem trgu,kjer predstavlja 14,3 milijona litrov( v letu 2022) in najbolj uspešna v izvozu, s 67,7 milijona litrov.Po številu prijavljenih vin je bila n na CMS še naprej na vrhu Francija, saj je bilo 40 % ocenjenih vin francoskih, sledila je prav tako po sauvignonu znana Avstrija z 225 prijavljenimi vini (18,6 %). Na tretjem mestu pa je bila država gostiteljica s skoraj 13 % prijavljenih vin, kar je rekordno število za Južno Afriko. Italija in Nova Zelandija sta dopolnili prvo peterico sodelujočih držav. Avstrija potrdila vodilno mesto Najboljši sauvignon na tekmovanju prihaja iz asvtrijske Štajerske, saj je pokal Dubourdieu prejel sauvignon Sieme Eichberg iz kleti Adam-Lieleg. Avstrija, ki je prejela kar 85 medalj, od tega 45 zlatih in 40 srebrnih, potrjuje visoko raven kakovosti svojih vin sauvignonov.Vinarji iz doline Loara pa so kljub zahtevnemu letniku 2022 prejeli 77 medalj, od tega 28 zlatih in 49 srebrnih.Francija je osvojila tudi mednarodni pokal za najboljšo mešanico gaskonskega vina za Saint-Lannes suvignon chardonnay podjetja Duffour Père & Fils.Južna Afrika je dosegla velik napredek, saj je s 56 medaljami - 26 zlatimi in 30 srebrnimi - ter mednarodnim pokalom uveljavila kot pomembna pridelovalaka sauvignona. Vinska hiša Villiera Bush Vine podjetja Villiera Wines je prejel pokal Tonnellerie Sylvain, ki nagrajuje najboljše vino, zorjeno v hrastovih sodih.

Fri, 31. Mar 2023 at 08:59

131 ogledov

Že 50 let na istem Lamborginiju
Terezija Pečnik, zvesta naročnica in bralka Kmečkega glasa, kmetuje s hčero Silvo na 23 ha veliki kmetiji v Vojniku. Že vseh 50 let pa ima ji je v pomoč in ima tudi veliko veselje s svojim 50 let starim Lamborginijem, ki sta ga z sedaj že pokojnim možem kupila v Italiji že v časih, ko je bila pot do kmetijske mehanizacije zapletena in draga. Pred petimi desetetji je opravila za traktor tudi izpit. Pri skoraj sedmih križih prav tako sama še vedno pokosi vse hribe na svoji kmetiji z staro BCS kosilnico. S stroji oz kmetijsko mehanizacijo ima že od nekdaj veliko veselje, na živinorejski kmetiji z 13 lgavami goveda, pa ji tudi olajšajo delo. Pri njihovem vzdrževanju pa ji sedaj pomaga 20 let star vnuk Klemen, po poklicu mehanik, prek katerega se nadaljuje družinsko veselje s kmetijsko mehanizacijo.

Fri, 31. Mar 2023 at 08:35

183 ogledov

Danes, 31. marca, se začenja subvencijska kampanja 2023
Kampanja za oddajo zbirne vloge za leto 2023 se začenja z 31. marcem 2023. Vloge morajo kmetovalci oddati do 10. julija 2023, z izjemo zahtevka za podintervencijo Dobrobit živali – drobnica, za katero je rok oddaje najpozneje do 5. maja 2023. Izjema je tudi pri posebnih kulturah, kjer je rok za oddajo zbirne vloge 30. junij 2023.Po novem ni več pozne predložitve zbirne vloge.Prav tako je zaradi uvedbe sistema za spremljanje površin možno zahtevke za površinske intervencije spremeniti, dopolniti ali umakniti po 10. juliju, vendar pod določenimi pogoji.Nosilci kmetijskih gospodarstev bodo morali vloge oddati elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni kmetijsko svetovalni službi.Pomembna novost strateškega načrta je t.i. pogojenost. Gre za nabor obveznih pravil oz. standardov, ki so bili do sedaj poznani pod nazivom navzkrižna skladnost in je ravno tako razdeljena na dva sklopa: dobro kmetijsko in okoljsko stanje zemljišč (DKOP) z 9 standardi in na predpisane zahteve ravnanja (PZR) z 11 standardi.Zavezanci za izpolnjevanje standardov DKOP in PZR so vsi, ki prek zbirne vloge uveljavljajo podpore.Predvideno je, da se povečajo odstotki znižanj za upravne sankcije pri veliki resnosti namernih kršitev, vključno s popravljivimi in stalnimi posledicami kršitev. To pomeni, da bodo v prihodnje hude in očitno namerne kršitve zakonodaje, ki je del pogojenosti, sankcionirane strožje (tudi 100 %, torej brez izplačila vseh intervencij, ki se uveljavljajo za dotično leto).Več informacij je na spletni strani MKGP (http://www.skp.si/), ARSKTRP (https://www.gov.si/zbirke/storitve/oddaja-zbirne-vloge-za-leto-2023/) ter KGZS.

Thu, 30. Mar 2023 at 14:20

245 ogledov

11 zanimivosti o POTICI – slovenskem prazničnem pecivu
Ne spreglejte VIDEO predstavitve POSTOPKA Z RECEPTOM ZA PRIPRAVO FINE OREHOVE POTICE
Teme
kmetijstvo

Zadnji komentarji

Prijatelji

Kmetijski OglasnikKristijan  Hrastar KMEČKI GLASDragica Heric KMEČKI GLASAlenka NagličMOJ MALI SVETKlara Lovenjak KMEČKI GLASBranko GaberFlexo EcoKMEČKI  GLASTrenutek .Darja Zemljič  KMEČKI GLASGeza GrabarBarbara Remec KMEČKI GLASVlasta Kunej KMEČKI GLASKMEČKI GLAS Franc Fortuna

NAJBOLJ OBISKANO

60 dni dostop do spleta BREZPLAČEN