Mladi krompir, ki ni več mlad

5 junija, 2020
0
0

Na Dolenjskem in Primorskem pridelovalci že več kot 14 dni kopljejo mladi krompir. Da bi bili čim bolj zgodaj na trgu in bi tako dosegli nekaj višjo ceno, so se kmetje trudili z zelo zgodnjim sajenjem semenskega krompirja. Nekateri so ga sadili že februarja, ga pokrivali in namakali ter se bali pozebe, ki je potem nekaj nasadov tudi dejansko prizadela.

Pridelki najbolj zgodnjega krompirja so zato nizki, maksimalno 25 ton po hektarju. Za vsaj četrtino manj pridelka je tudi zaradi spomladanske suše.

Zdaj, ko je na trgu domači mladi krompir, pa mu cena vztrajno pada. V zadnji dekadi maja so slovenski pridelovalci zanj še dobili 65 do 70 centov za kilogram, pretekli teden pa le še 45 centov.

Ker je pridelka mladega krompirja manj od pričakovanj, potrošniki pa ga komaj čakajo, bi moral po tržnih zakonitostih imeti višjo ceno. A temu ni tako! Zakaj? Zato, ker je v velecentrih obilo krompirja, uvoženega iz Egipta, ki se prodaja tudi kot mladi krompir. Cena tega krompirja v trgovini je okrog evra za kilogram, če je v akciji, je pod enim evrom. Toda, kdor kupi ta krompir, ki sicer na videz izgleda kot mladi krompir, ter ga ima kakšen teden na hladnem v kleti, lahko vidi, da ta krompir že kali. Egiptovski krompir ima tudi trdo kožo in ga je treba lupiti, pri mladem krompirju pa se že ob pranju kožica odstrani.

Glede razlike med našim mladim krompirjem in uvoženim smo se pogovarjali tudi s poznavalci in strokovnjaki, ki so nam povedali, da je krompir iz Egipta že “star”, in ne mladi. V Egiptu ga pridelujejo v času naše zime, ker je poleti pri njih prevroče, zgodnje sorte pa potrebujejo dva do tri mesece do izkopa. Zato ta krompir, pripeljan z ladjo, iz katere ga od uvoznika kupujejo tisti, ki ga pakirajo, konec maja oz. junija ni več mlad.

A potrošniki tega ne vedo in ga kupujejo. S tem je egiptovski krompir huda konkurenca domačemu, veletrgovci pa zaradi navedenega pravzaprav glede mladega krompirja zavajajo kupce.